Het einde van de wereld (2): Noorwegen

Er zijn zo van die plekken waar je naar blijft terug keren. Voor Leen Vermeire is die plek Noorwegen. Leen deelde met ons het verhaal van haar allereerste reis naar het land – zonder vliegtuig. Het werd een kennismaking die naar meer smaakte. Lees en kijk mee, en laat je inspireren!

Taxistop, dat is het beste van twee werelden. Voor een kleine vergoeding kan je meerijden met chauffeurs die een plaatsje vrij hebben in hun wagen. Een beetje zoals liften, maar dan met meer zekerheid over je aankomstuur. Ik reed mee met Kurt – een Noorwegenfanaat die me meteen veel insiderinformatie kon geven. Na een lange rit via Nederland, Duitsland en het glooiend-groene Denemarken, zette Kurt me af in Hirtshals, in het uiterste noorden van het land. Ik sloeg mijn tentje op aan een idyllische strandcamping.

De volgende dag was er tijd genoeg om het fijne gehuchtje te bezoeken, op wandelafstand van de ferryterminal. Daar nam ik de veerboot naar Bergen. De woelige zee en het simpele stoeltje dat ik had geboekt – in plaats van een luxueuzer bed – bezorgden me helaas een zeezieke nacht. De volgende ochtend was het leed snel vergeten. Na het aanlokkelijke zicht op de eilanden aan de kust, de fjorden en de kleurrijke houten huisjes zorgde het binnenvaren van de haven van Bergen al voor een eerste visuele apotheose nog vóór ik één voet op Noorse bodem had gezet. Met de trein ging ik een paar kilometer de stad uit tot in het fjorddorpje Vaksdal – het einde van de wereld, het begin van de wildernis.

Ik deed een meerdaagse trektocht door de Noorse bergen en dat werd een totale back-to-nature ervaring. Dagen liep ik rond zonder ook maar één dorpje te zien en wildkamperen was overal toegelaten. Het was fantastisch! De liefde voor Noorwegen is gebleven: een jaar later stond ik er al terug voor een Erasmus, en ook de jaren erna keerde ik regelmatig weer. Mijn droom voor de nabije toekomst? de oude Sint-Olavs pilgrimstocht van Oslo naar Trondheim afwandelen – 600 km genieten van de Noorse natuur!”

Zelf deze zomer back-to-nature in Noorwegen?

Leen deelde volgende tips en ideeën…!

  • Vanuit Denemarken vaar je naar Noorwegen met Fjord Line.
  • Je kan ook de hele weg Brussel-Hamburg-Kopenhagen-Malmö-Oslo met de trein doen, bijvoorbeeld met een Interrailticket.
  • Noorwegen heeft een fantastisch busnet, dat lange routes aanbiedt met geweldige uitzichten onderweg. Omwille van de vele fjorden en eilanden rijden de bussen ook regelmatig eens een ferry op, en heb je er gratis een extra avontuur en frisse neus bij! Nettbus en Nor-Way  zijn de meest gekende busmaatschappijen, maar je vindt nog meer opties via deze website of deze van de Noorse toeristische dienst!
  • De trein is ook een geweldige optie voor wie niets liever doet dan naar landschappen staren. Een wereldberoemde treinrit is de Flåmsbana (daar hadden we het op Zomer Zonder Vliegen al eerder over), maar Leen’s favoriete rit is de acht uur durende rit van Bergen naar Oslo (link: hier),  met mogelijke tussenstops aan de Flåmsbana of aan verschillende ski-oorden. Wie liever thuisblijft vindt de route ook integraal verfilmd terug als “slow television” op Netflix en Youtube.
  • Wie net als Leen bang is om zeeziek te worden op de nachtferry van Hirsthals naar Bergen, neemt beter vanuit Hirsthals de kortere ferry naar Kristiansand. Je mist dan wel de geweldige bootintocht in Bergen, maar dit wordt volledig goed gemaakt door de mooie busritten die je in de plaats krijgt. Bovendien heb je de gelegenheid om onderweg de wereldberoemde Preikestolen en Trollstunga rotsen te beklimmen, of fjorden zoals het Lysefjord of het Hardangerfjord te verkennen.
  • Een goede manier om de vele fjorden te ontdekken is uiteraard vanop het water: je kan een kajak of kano huren, gewone transportferry’s nemen of met de boot je laten overweldigen op een dagtocht (link: hier).

Velkommen, velkommen i Norge, nyt reisen!

Leave a Reply