Moeder, waarom reizen wij?

Laatst vroeg een vriend me of ik nog eens naar Afrika zou gaan. Ik dacht daar over na en kon me geen identiteit inbeelden om Afrika te bezoeken. De typische toerist? Een vluchtende exotist? Vrijwilliger, liefdadige of voyeur? Ik zag me niet als mezelf naar Afrika gaan en zou daar verloren rondlopen, want de cultuur en het klimaat zijn compleet anders. Dan zou ik zijn als een vis op het droge, of een landrot in het water. Wie heeft daar wat aan?

Vind ik leuk!  Soms lezen we iets dat we gewoon zélf hadden willen schrijven. Stilstaan bij beweging, de slogans ver voorbij: lees het artikel Pleidooi voor verwondering, tegen vliegcultuur. Zomer Zonder Vliegen hoedt zich ervoor tégen iets te zijn, wij willen vooral vóór iets zijn, maar toch: dáár hebben we niets aan toe te voegen. Must-read!

Dit artikel verscheen eerder in Frontaal, het tijdschrift van het Gents Milieufront.

Nog meer dissidente stemmen over onze vliegcultuur lezen? 

Jan Mertens schrijft in Mo Magazine regelmatig heel mooie dingen over traagheid, traag leven en valse vooruitgang en zo. Om te lezen en te herlezen:

Weekendlectuur!

Leave a Reply