Warre, I presume?

met liftmaatje Nele

Robbe Cool had al een fantastische Zomer Zonder Vliegen beleefd. Hij had deelgenomen aan de Duitse liftwedstrijd Tramprennen. Het was geen gewone wedstrijd geweest. Prijzen waren er niet te winnen, enkel nieuwe vriendschappen en een koffer vol gekke ervaringen. Onderweg zamelden de deelnemers ook geld in voor de vluchtelingen-ngo Seawatch. Bosnië was de eindbestemming.

Vanuit Bosnië trok Robbe al liftend terug noordwaarts tot in Hongarije. Daar ging hij op bezoek bij zijn vrienden van de JNM, die er op kamp waren. Na enkele meer moeizame liftdagen in Servië duimde hij zichzelf via Belgrado en Sofia vlotjes een weg tot in hartje Zuid-Bulgarije. Het was in het holst van de nacht toen hij zijn rugzak neerplofte in een hostelkamer in Plovdiv, de tweede stad van het land.

met Theo en Warre

Toeval bestaat niet. Warre, I presume? Op exact hetzelfde moment, in exact hetzelfde hostel en in exact dezelfde kamer, bleek Warre te verblijven, een goede vriend die ook in Bulgarije op reis was. Bovendien was het net Warre’s verjaardag. Van slapen kwam niet veel meer in huis. Samen met zijn kameraad en diens reisgezel Theo trok Robbe terug de stad in, het werd een onvergetelijke nacht.

Samen treinden ze nog een halve dag verder tot in Burgas aan de Zwarte Zee, daar namen Robbe en Warre afscheid van elkaar. Robbe zou al liftend en met de bus huiswaarts gaan.  Ze besloten om snel terug met elkaar af te spreken. Een datum bepalen was niet nodig, de wonderbaarlijke ontmoeting in Plovdiv had bewezen dat dat niet nodig was!

Zelf zonder vliegtuig vrienden ontmoeten ergens in Oost-Europa?

  • Goed idee! Plovdiv in Bulgarije is in 2019 trouwens culturele hoofdstad van Europa, een extra reden om naar daar te gaan!
  • Robbe nam deel aan de liftwedstrijd Tramprennen. Zijn hele reis duurde in totaal een maand. Het aantal lifts heeft hij niet geteld, maar het moeten er toch een vijftigtal geweest zijn :). Tramprennen is niet de enige liftwedstrijd. In Vlaanderen is er Route du Soleil. Een overzicht van liftwedstrijden overal in Europa vind je hier.
  • Met de trein bedraagt de reistijd tot Zuid-Bulgarije al snel twee dagen. Maar je passeert onder andere Wenen, Boedapest, Belgrado of Boekarest. Dus waarom de reis in één keer doen? Je kan ook een stuk met de Flixbus afleggen: ‘s avonds vertrek je in Wenen, de volgende ochtend ontbijt je in Sofia. Dat traject kost je trouwens maar 35 euro!
  • Zelf reisverhalen, anekdotes of tips? Laat het ons weten via mail of facebookbericht en krijg een plaatsje op onze blog!

    Sebilj Fountain, Bascarsija Square, Sarajevo Old Town (Bosnië)