Het aanbod aan websites met inspiratie, tips, ideeën en praktische informatie voor een zomer zonder vliegen is eindeloos groot. Zie je door de bomen het bos niet meer of weet je niet waar eerst te zoeken? Met deze handige reisgids scheppen we orde in de chaos en geven we een overzicht van links die in ieder geval bij ónze online favorieten staan. Alles approved - gelezen en goedgekeurd en vaak ook uitgeprobeerd door Zomer Zonder Vliegen dus!

TREIN

www.treinwijzer.be

Wil je graag met de trein op reis maar weet je niet hoe eraan te beginnen? Ben je op zoek naar goedkope internationale treintickets? Plan je een complexere route met trein, ferry en/of bus binnen Europa? Treinwijzer startte begin 2020 en helpt je verder met dienstverlening op maat!

www.treinreiswinkel.nl

Het grotere broertje van Treinwijzer, uit Nederland. Buitenlandse treintickets aankopen kan vaak ingewikkeld zijn. De Treinreiswinkel presenteert zichzelf als dé specialist en de meest voordelige aanbieder van treintickets, treinrondreizen en treinvakanties. Kijk en vergelijk!

www.bahn.de

De website van de Duitse spoorwegen - met ook een Nederlandstalige versie, is niet alleen handig voor het boeken van treintickets binnen Duitsland, maar ook voor heel veel internationale treintickets. Mits een klein beetje flexibiliteit (overstappen) raak je voor 40 euro of minder van de ene kant naar de andere kant van Duitsland. Check ook zeker de kortingsmogelijkheden voor regionale en lokale treinen of voor reizen met meerdere personen.

www.interrail.eu

Met een Interrail Pass kan je onbeperkt sporen doorheen 30 Europese landen gedurende een aantal dagen binnen een bepaalde periode - verschillende formules mogelijk. En dat is niet alleen weggelegd voor jongeren onder de 26 jaar, zoals vaak wordt gedacht!

www.eurail.com

Nachttreinen… ze bestaan nog! Hier vind je de meest actuele lijst. Tussen haakjes: Eurail is eigenlijk identiek aan Interrail, het enige verschil is dat niet-EU-inwoners Europa kunnen rondreizen met een Eurailpass in plaats van met een Interrailpass.

blog.eurail.com

Check zeker ook de blog van Interrail/Eurail, vol met tips en inspiratie voor je ontdekking van Europa per trein!

www.ouigo.com

De Low cost TGV-dienstverlening van de Franse spoorwegen. Voor enkele tientallen euro - en als er promoties zijn soms nog een pak minder, spoor je van in Tourcoing (vlak over de Belgische grens op 6 kilometer van het station van Moeskroen) tot oa. in Montpellier of Marseille.

www.trainline.eu

Het internationale zusje van de Treinwijzer en de Treinreiswinkel. Bij deze Britse website - met ook een Nederlandstalige versie - kan je online treintickets kopen voor 45 landen. Nog niet uitgeprobeerd door de ZZV-crew, laat ons zeker jouw ervaringen weten!

www.izy.com

De low cost dienst van Thalys om goedkoop van Brussel naar Parijs te sporen.

www.urlaubs-express.de

Autoslaaptreinen bestaan nog, maar ze worden schaars en ze vertrekken al lang niet meer (sinds 2003) uit België. In Duitsland is er wel nog een private maatschappij met ieder jaar een ander aanbod. In 2020 kan je met de autoslaaptrein oa. vanuit Keulen naar de Duitse Noordzee. Voor een nichemarkt (en wij van ZZV hebben geen auto).

www.grenstreinbus.be

Zeer handige site voor de avontuurlijke trein- en busreiziger met een overzicht van alle grensoverschrijdende intercity- en lokale treinen en lijnbussen vanuit België naar onze buurlanden. Handig voor een dagje of weekend uit!

www.seat61.com

De man in stoel 61 is een Engelsman die niet alleen Europa, maar zowat de gehele wereld is overgereisd per trein en daar een zeer uitgebreide site heeft over opgezet. Wat ons betreft de meest complete site in zijn soort - en verbazingwekkend up-to-date. Anderzijds biedt de de man van de 61 misschien wel té veel informatie en zijn layout is helaas ook ergens in de nillies blijven hangen.

www.reizen-met-de-trein.nl

Inspiratie nodig of gewoon zin in leuke plaatjes en verhalen over reizen met de trein? Deze mooi vormgegeven website van twee Nederlandse treinfanaten bevat reportages, foto’s, interviews over reizen met de trein in heel Europa en ook wel daarbuiten.

www.backontrackbelgium.be

Back on Track Belgium is de Belgische tak van het Europese collectief Back on Track: een Europees netwerk dat het grensoverschrijdende spoorverkeer en de nachttreinen ondersteunt en wil verbeteren. Onze steun hebben ze!

WANDELEN

www.groteroutepaden.be

GR’s of Grote Routepaden (Grandes Randonnées) zijn een netwerk van bewegwijzerde langeafstandwandelroutes in verschillende Europese landen (met de gekende rood-witte tekentjes). In Vlaanderen staat de gelijknamige vrijwilligersorganisatie in voor het onderhoud van de routes en de publicatie van de bijhorende wandelgidsen. Daarnaast promoot Grote Routepaden ook wandelen en fietsen over lange afstand in het algemeen - met een onder andere een eigen magazine, en een uitgebreide webshop met wandel- en fietsgidsen uit verschillende Europese landen, enzovoort.

www.era-ewv-ferp.org

Het internationale GR-netwerk maakt op haar beurt deel uit van een nog groter netwerk van Europese langeafstandspaden, in kaart gebracht door de European Ramblers Association. Mensen met veel tijd kunnen van aan de Noordkaap tot in Sicilië lopen, als de wandelversie van Forrest Gump.

www.cicerone.co.uk

Eén van de grotere Engelstalige uitgevers van wandel-, trekking- en fietsgidsen - van Griekenland tot Schotland. Where do you wanna go?

www.conrad-stein-verlag.de

Eén van de bekendste en meest betrouwbare buitenlandse uitgevers van wandelgidsen met bestemmingen over heel Europa (en ook daarbuiten, maar wie heeft dat nu nodig). Deutschkenntnisse sind leider erforderlich, want de gidsen zijn wel enkel in het Duits beschikbaar.

www.hikingadvisor.be

Op de site van Hiking Advisor vind je massa’s verslagen en blogs van één- of meerdaagse wandeltochten in de hele wereld - maar gelukkig ook veel in eigen land en onze buurlanden. Hiking Advisor organiseert ook zelf wandeltochten.

www.trekkings.be

Zeer uitgebreide maar toch erg overzichtelijke site over lange afstandswandelen en wandelpaden in België maar ook wat verder, met massa’s reisverslagen die genoeg inspiratie geven voor een heel leven wandelen zonder vliegtuig.

www.wandelverhaal.be

De vlag dekt de lading, een no-nonsense website met… wandelverhalen, in Vlaanderen en omgeving. We zijn pro traag leven en reizen, maar tijd blijft een kostbaar goed: bovenaan elk artikel wordt de leestijd vermeld!

www.groenehalte.be

Dagwandelingen, van station naar station of halte naar halte, dus met verschillend begin- en eindpunt: deze site beschrijft wandelingen in Vlaanderen en Wallonië. Vergelijkbaar met de stationsstappergidsen die je misschien ook kent!

www.wandelknooppunt.be

Er bestaat zowel een knooppuntennetwerk voor wandelaars als één voor fietsers. Met de routeplanner en app van Wandelknooppunt stippel je een route uit in meer dan 30 wandelgebieden in Vlaanderen!

www.tragewegen.be

De koepelvereniging Trage Wegen vzw groepeert verenigingen, actiegroepen en zelfs regionale landschappen die allen dezelfde bekommernis delen: ze ijveren voor de herwaardering van buurtwegen, veldwegen, kerkwegels en jaagpaden in Vlaanderen.

AUTO

www.blablacar.be

Omdat auto’s vol moeten zitten! Instappen maar, carpool in goed gezelschap naar je vakantiebestemming. Als automobilist bespaar je reiskosten en anderen kunnen voordelig reizen. Blablacar is beschikbaar in bijna ieder land in Europa.

www.eurostop.be

Getest en goedgekeurd door Zomer Zonder Vliegen: de liftcentrale van Taxistop en het kleinere Vlaamse broertje van Blablacar. Het aanbod aan ritten is misschien beperkter, maar toch is er nog steeds een grote kans dat je mits de nodige flexibiliteit de rit (of de passagier) vindt die je zoekt.

www.oplaadpalen.nl

In Europa staan ruim 170.000 oplaadpunten voor elektrische auto’s, bij 20.000 van die laadpunten kan je snelladen. Vooral in Noordwest-Europa werd de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de laadinfrastructuur voor elektrische auto's, maar ook in andere Europese landen groeit het laadnetwerk. Extra info over elektrisch op reis gaan vind je op de site van de ANWB (de Nederlandse Toeristenbond).

10 geboden van ecodriving

Het verbruik en de uitstoot bij het rijden zijn erg afhankelijk van je rijstijl. Een eco-rijstijl kan je verbruik tot 35 % doen dalen. Netwerk Bewust Verbruiken geeft je de tien geboden van ecodriving, om je brandstof te verminderen én de veiligheid te verhogen.

Spelletjes voor in de auto

Om een lange autorit ook voor de kinderen aangenaam te maken: spelletjes, spelletjes, spelletjes!

Je vindt ze hier.

FIETS

www.fietsnet.be

Er bestaat zowel een knooppuntennetwerk voor wandelaars als één voor fietsers. Met de online routeplanner van Fietsnet stippel je in een oogwenk een route door heel Vlaanderen, Nederland en stukken van Wallonië. Uiteraard ook beschikbaar in app-vorm!

LF-Routes

LF-routes zijn langeafstandsfietsroutes in Vlaanderen en Nederland - doorgaande, beschreven en volledig bewegwijzerde routes die je één of meerdere dagen kan volgen. In Vlaanderen werd het netwerk tot nu toe beheerd door de vereniging Grote Routepaden (die ook het GR-wandelnetwerk onderhoudt). Mogelijk verdwijnt de naam LF in de toekomst, net zoals in Nederland. Daar spreekt men voortaan van icoonroutes.

Vlaanderen fietsroute

Een fietsvakantie in eigen land maar geen zin om veel voor te bereiden? Wij hebben dé oplossing: de Vlaanderen Fietsroute! Het is de langste Vlaamse LF-route (ca. 900 km) die je meeneemt op een unieke fietsronde door Vlaanderen.

www.fietssnelwegen.be

Omwegen bestaan niet, maar soms wil je gewoon zo snel mogelijk van A naar B en dat op een comfortabele én veilige manier. Het mag wat ons betreft nog veel sneller gaan, maar de uitbouw van het netwerk van fietssnelwegen is volop bezig. in de mate van het mogelijke worden de fietssnelwegen (in Antwerpen worden ze ook fietsostrades genoemd) zoveel mogelijk aangelegd naast spoorwegen. Work in progress!

www.randovelo.org

De bewegwijzerde langeafstandsfietsroutes in Wallonië, vergelijkbaar met de LF-routes in Vlaanderen.

www.ravel.wallonie.be

Het Waalse fietsnetwerk - vergelijkbaar met het Vlaamse netwerk van Fietssnelwegen, over hoofdzakelijk voormalige spoorwegen. Eerlijk gezegd begrijpen wij ook niet waarom dit netwerk niet wordt samengevoegd met het randovelo-netwerk, maar goed, fietsen is fietsen!

www.eurovelo.com

Verken Europa met de velo! EuroVelo is een netwerk van 15 grotendeels bewegwijzerde en beschreven langeafstandsfietsroutes door het hele Europese continent - een aantal routes zijn nog in ontwikkeling.

www.europafietsers.nl

Puik werk van de Nederlanders! Een zeer overzichtelijke en complete website boordevol informatie over beschreven en/of bewegwijzerde fietsroutes in Europa, inclusief webshop met alle fietsgidsen en kaarten die je nodig hebt.

www.warmshowers.org

Dé meest fantastische site op het w-w-w, dixit één van de Zomer Zonder Vliegen-crewmembers. Verblijf tijdens je fietsreis bij andere fietsers en ontvang op jouw beurt fietsers van over de hele wereld. Sinds kort moeten nieuwe leden een eenmalige kleine bijdrage betalen, maar dit kan de kwaliteit enkel nog meer ten goede komen.

www.esterbauer.com

De Duitse uitgeverij geeft de bekende Bikeline-fietsgidsen uit, voor al uw Radtouren in heel Europa! Helaas enkel in het Duits, maar laat dat de pret niet drukken. Ganz toll!

Cycletours.nl

Nederlandse aanbieder van busverbindingen waarbij je ook je fiets kan meenemen naar bestemmingen in oa. Frankrijk, Spanje en Italië. De opstapplaats is in Maastricht, dus misschien vooral een leuke optie voor ZZV-fans uit Limburg? In 2020 rijden de fietsbussen niet, maar het aanbod voor 2021 staat nu al online, boeken maar!

BUS

www.Flixbus.be

Op korte tijd groeiden ze uit tot de grootste aanbieder van busvervoer tot in alle uithoeken van Europa en maakten ze reizen met de bus terug hip.

www.BlaBlaBus.be

Tot 2018 gekend als Ouibus en eigendom van de Franse Spoorwegen, maar nu in handen van het bedrijf achter BlaBlaCar - ze gaan de concurrentie aan met de gigant Flixbus.

www.eurolines.com

Eurolines was jarenlang de meest bekende en grootste aanbieder van internationale busverbindingen, maar ze zijn volledig onder de voet gelopen door Flixbus en in 2019 ook overgekocht door hun concurrent. Voorlopig blijft de merknaam en de website van Eurolines wel bestaan.

www.busfan.be

Busfan is de informatiecampagne van de sector van bus en autocar, uitgebouwd als een portaal waarop het aanbod van de Belgische busondernemingen gebundeld wordt - zowel wat betreft individuele reizen als busverhuur.

BOOT

nl.directferries.be / www.aferry.be

Wij hebben geen voorkeur voor één van deze twee boekingssites met zo goed als alle ferries die ronddobberen op de Noordzee, de Baltische Zee, de Middellandse Zee en misschien nog wat kleinere zeeën links en rechts. Over het algemeen bieden zowel Aferry als Direct Ferries de goedkoopste beschikbare tarieven aan, maar als je op het punt staat te boeken, check voor de zekerheid eens of het toch niet goedkoper kan rechtstreeks via de website van de ferrymaatschappij van jouw keuze.

Last minute ferries

Goedkoop met de boot naar Engeland? Via de site van Taxistop kan je last minutes scoren voor overtochten van Calais naar Dover en van Zeebrugge naar Kingston-upon-Hull aan de Engelse Oostkust.

www.findacrew.net

(Zeil)booteigenaars zoeken er bemanningsleden en omgekeerd. Is er iemand die hier ervaring mee heeft? Is dit het ei van Columbus om zelfs in Amerika te geraken zonder vliegtuig? Laat het ons weten!

www.fairtransport.eu

Het internationale maritieme transport is net als de luchtvaartindustrie alles behalve proper en CO2-neutraal. Integendeel: de de totale uitstoot van broeikasgassen door de scheepvaart is ongeveer even hoog als die van de luchtvaart. Fairtransport doet het radicaal anders. Met hun twee schepen ‘Tres Hombres’ en ‘Nordlys’ transporteren ze vracht over de oceaan enkel en alleen voortgedreven door de wind. Een initiatief om in de gaten te houden, en je kan ook zelf je kans wagen als bemanningslid - het avontuur van je leven!

Sail to the Cop

Eén van de Zomer Zonder Vliegen-vrijwilligers maakte deel uit van het project Sail to the Cop - met de zeilboot Regina Maris naar de klimaattop in Chili eind 2019. Dat liep niet helemaal zoals gepland, maar dat doet er eigenlijk niet toe - integendeel. Wie doet het hen na?

Meeliften met Cargo-schepen

Reizen per vrachtschip: klimaatvriendelijk of niet? Het antwoord is niet zo eenduidig en misschien doet zelfs de vraag er niet toe. Geen links dus hierover in onze reisgids, maar lees zeker hier nog eens onze blogpost over meeliften met vrachtschepen.

www.vlaamsewaterweg.be

Grote bootreizen kan je in België niet maken, maar er varen wel nog verbazend veel veerboten rond om de Vlaamse rivieren over te steken, te voet en met de fiets. Bootje varen is keileuk dus wij maken er graag een omweg voor, zelfs als er een brug in de buurt is.

DICHTBIJ OP REIS

www.de-uitstap.be/

Vakantie in eigen land. Genieten van vrije tijd in de buurt. Onze regio is bezaaid met mooie plekjes en bezienswaardigheden – vaak onbekende, verborgen of vergeten parels. Ook de weg er naartoe kan een attractie zijn. Denk aan de vele fantastische fiets- en wandelroutes. De UITstap is een net opgestart project van Trage Wegen vzw met oa. deze website met tips, trucs en ervaringen voor een geslaagde vakantie dichtbij huis.

www.uitinvlaanderen.be

Ze beweren het zelf en we spreken het niet tegen: UiTinVlaanderen heeft de meest volledige cultuur- en vrijetijdsagenda en databank voor Vlaanderen en Brussel, van museums tot festivals over vakantiekampen en dansworkshops, van originele openluchtzwembaden tot pittoreske picknickplekken over uitstapjes met alle mogelijke vervoersmiddelen - uitgezonderd het vliegtuig!

www.vlaanderenvakantieland.be

Net als Uit in Vlaanderen een initiatief van de Vlaamse Overheid, met een even uitgebreid overzicht van de toeristische mogelijkheden in Vlaanderen: bestemmingen, overnachtingsmogelijkheden, fiets- en wandelroutes, het is er allemaal!

www.logereninvlaanderenvakantieland.be

Als volbloedzusje van Vlaanderen Vakantieland, verenigt Logeren in Vlaanderen Vakantieland alle kleinschalige logiesmogelijkheden van De Panne tot Voeren. De site geeft meer dan 800 accommodaties voor één of meerdere dagen vakantie dichtbij huis. Slaapwel!

www.denatuurvrienden.be

De natuurvriendenhuizen in België - zes in Wallonië en één in Vlaanderen - maken deel uit van een wereldwijd netwerk van natuurgerichte en/of natuurvriendelijke accommodaties voor zowel individuele reizigers, groepen als gezinnen. Natuurvriendenhuizen staan in de mooiste natuurgebieden aan zee, op de hei of in het bos.

www.jeugdherbergen.be

Jeugdherbergen zijn er al decennialang voor alle leeftijden, maar ze houden in Vlaanderen halsstarrig vast aan hun oorspronkelijke naam. In Nederland noemen ze ondertussen Stay Okays’, in andere landen spreekt men van HiHostels. Gezinnen met kinderen, rugzakvolk, groepen: iedereen is even welkom! Zeker stadsjeugdherbergen bieden tegenwoordig ook regelrecht hotelcomfort (met tweepersoonskamers), maar kamers met zes of meer stapelbedden (en bijhorende snurkers) blijven natuurlijk the real thing.

www.welcometomygarden.be

Welcome to My Garden is een kersvers online platform opgezet door een aantal vrijwilligers, waarmee mensen in heel België hun tuin gratis ter beschikking kunnen stellen als een rudimentaire camping voor reizigers!

www.iedereenverdientvakantie.be

Vakantie, de normaalste zaak van de wereld? Groot gelijk. En toch: veel mensen vinden het knap lastig om met vakantie te kunnen. Omdat vervoer een obstakel is. Omdat het te duur is. Omdat allergie, ziekte of beperking extra omkadering vereist. Omdat psychische kwetsbaarheid om een prikkelarme omgeving vraagt, enzovoort.
Het netwerk Iedereen verdient vakantie wil dat iedereen de kans krijgt om op een zelfgekozen manier te genieten in de vrije tijd. Want of je nu een te krap budget hebt, of een beperking, iedereen heeft het recht op vakantie.

www.dingenzoekers.be

De Dingenzoekers zijn vijf reporters (drie kleine en twee grote) uit Antwerpen, die branden van nieuwsgierigheid naar alles wat leuk is om te doen, zien, horen, ruiken, voelen en weten. Hun voorbeeld is een zekere Pippi L, die het beroep van Dingenzoeker groot aanzien en allure gaf. Wat is er te doen voor kinderen, waar kan je slapen, waar kan je eten, waar kan je op weekend? De Dingenzoekers zoeken het voor je uit.
Het netwerk Iedereen verdient vakantie wil dat iedereen de kans krijgt om op een zelfgekozen manier te genieten in de vrije tijd. Want of je nu een te krap budget hebt, of een beperking, iedereen heeft het recht op vakantie.

https://www.hullabaloo.be/

Online reismagazine waar je vergeten plaatsen - in hoofdzaak in eigen land - ontdekt die reisgidsen links laten liggen: industrieel erfgoed (steenkoolmijnen, staalindustrie, ongebruikte spoorlijnen, fabrieken,...), vergane glorie (pretparken, leegstaande vakantieverblijven,...), dark tourism (sporen van oorlogen) en nutteloze (ongebruikte) infrastructuurwerken. Voor de armchair urban explorer of om geïnspireerd te raken om zelf op zoek te gaan!

www.fotogeniekbelgie.be

Voor mensen die niet graag lezen en omdat een beeld meer zegt dan 1000 woorden, is er deze uitgebreide beeldbank met foto’s van steden, dorpen en landschappen van overal in België, pretty, pretty België.

www.groenehalte.be

Dagwandelingen, van station naar station of halte naar halte, dus met verschillend begin- en eindpunt: deze site beschrijft wandelingen in Vlaanderen en Wallonië. Vergelijkbaar met de stationsstappergidsen die je misschien ook kent!

www.wandelknooppunt.be

Er bestaat zowel een knooppuntennetwerk voor wandelaars als één voor fietsers. Met de routeplanner en app van Wandelknooppunt stippel je een route uit in meer dan 30 wandelgebieden in Vlaanderen!

www.tragewegen.be

De koepelvereniging Trage Wegen vzw groepeert verenigingen, actiegroepen en zelfs regionale landschappen die allen dezelfde bekommernis delen: ze ijveren voor de herwaardering van buurtwegen, veldwegen, kerkwegels en jaagpaden in Vlaanderen.

@staycation.belgium

Tips & meer voor leuke dagen in België, alles uitgeprobeerd en gefotografeerd door een staycationfan van het eerste uur.

@rikvanpuymbroeck

De foto's zijn herkenbaar. Weemoedig. Hilarisch. Ongrijpbaar. Journalist Rik Van Puymbroeck reist letterlijk dag en nacht het hele land door en probeert te vatten waar België écht over gaat. Het is een zoektocht die nooit klaar is. Simple comme bonjour: echt, wij zijn fan.

@belgiansolutions

Niet elke oplossing is het antwoord op een probleem - instagramplaatjes voor als je niet kan slapen.

VARIA

www.wijdelen.be

Ook wel gekend onder de naam peerby: (gratis) huren bij de buren - want delen is het nieuwe hebben! Deel kampeermateriaal, sportgerief, kayakboten, of wat kan een mens nogal meenemen op reis of gebruiken voor een leuk dagje uit?

Delen en ruilen op reis

Nog veel meer deeltips op de website van Netwerk Bewust Verbruiken. Wij hebben uiteraard nog niet alles uitgeprobeerd, maar laat ons gerust jouw ervaringen weten.

www.RouteYou.com

Een (Belgische!) website en een app met duizenden kant-en-klare routes, in gpx- of ander formaat en vaak ook met uitgebreide beschrijving over de bezienswaardigheden onderweg, voor ongeveer elk mogelijk vervoersmiddel, met elke mogelijke moeilijkheidsgraad/afstand, doorgaand of lusvormig. Noem maar wat en je zal vinden!

Zelf routes uitstippelen?

Het aanbod aan routeplanners wordt steeds groter, en welke de beste is, dat is voer voor menige vrijblijvende discussie op social media. Over één ding zijn de meesten het wel eens: Google (Maps) kan alles, behalve deftige fietsroutes uitstippelen! Wijzelf gebruiken afwisselend naviki.org en openrouteservice.org voor het uitstippelen van onze tochten overal in Europa, maar de 101 beschikbare alternatieven zijn beslist even goed!

www.flaeming-skate.de

Voor wie eens iets anders wil dan wandelen of fietsen… Europa’s grootste inline skate gebied ten zuiden van Berlijn, met meer dan 200 km aan speciaal aangelegde pistes.

www.altaviatravelbooks.be

Gentenaar Dirk Van den Berghe heeft nog nooit in een vliegtuig gezeten en is nog nooit buiten Europa geweest. Opmerkelijk detail: hij is sinds meer dan 5 jaar de eigenaar van een grote reisboekhandel in Antwerpen met bijzondere aandacht voor slow travelling - zonder vliegtuig dus! Een interview door LowTechMagazine met buitenbeentje Van Den Berghe, waarin hij zijn visie uiteenzet Van den Berghe vind je hier, het lezen waard!

www.wegwijzer.be

Een onafhankelijk kenniscentrum voor de doe-het-zelf-reiziger, zo omschrijft Wegwijzer vzw zichzelf. Op de site vind je eindeloos veel tips, reisverslagen, zoekertjes voor reisgenoten, enzovoort. In de reisverslagen kan je oa. zoeken op transportmiddel, al leert een korte test dat het dan vaak gaat om binnenlandse treinreizen-na-een-vliegtuigreis.

www.slowtraveleurope.eu

De slogans voorbij: kleine maar heel fijne website - verzorgd maar zonder toeters en bellen - over de kunst van het traag reizen. De website is wel al enkele jaren niet meer ge-updated, maar is wat ons betreft actueler dan ooit - traag reizen is tijdloos.

www.vakantievoetafdruk.nl

Een variant op de berekening van CO2-uitstoot van je reis, waarover we het elders op onze site hebben: bereken je ecologische voetafdruk die je achterlaat door je vakantie.