26 June 2020

2021: Europees Jaar van het Spoor!

door Zomer Zonder Vliegen
Nieuws & Info
26 June 2020

2021: Europees Jaar van het Spoor!

door Zomer Zonder Vliegen

📣 Nog meer hoopgevend nieuws! Europa wil 2021 uitroepen tot het Europees Jaar van het Spoor - met als doel om meer passagiers- en goederenvervoer naar het spoor te halen en treinen te promoten als groen, veilig en innovatief (!) transportmiddel, en als cruciaal element in de transitie naar duurzame en slimme mobiliteit.

De Europese Commissie deed het voorstel om 2021 uit te roepen tot het Jaar van het Spoor eerder dit jaar, omdat we volgend jaar een aantal belangrijke verjaardagen voor het spoor vieren: de twintigste verjaardag van het eerste spoorwegpakket van de EU, de 175ste verjaardag van de allereerste spoorverbinding tussen twee EU-hoofdsteden (Parijs-Brussel), evenals 40 jaar TGV en 30 jaar ICE. De Raad van de Europese Unie sprak deze week haar steun uit voor het initiatief van de Commissie en deed bijkomende voorstellen. Nu is het aan het Europees Parlement om alles verder uit te werken. 

Met een reeks evenementen, campagnes en initiatieven zal het spoor in 2021 worden aangeprezen als een duurzame, innovatieve en veilige vervoerswijze - dat alles in het kader van de Europese Green Deal. Daarbij zullen de voordelen van het spoor  voor de bevolking, de economie en het klimaat worden benadrukt, evenals de resterende uitdagingen om tot één echte Europese spoorwegruimte zonder grenzen te komen, aldus de Europese Commissie en de Raad van de Europese Unie.

De Unie werkt ook verder aan de liberalisering van het spoorverkeer. De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat wij van Zomer Zonder Vliegen op dit moment geen duidelijk idee hebben of die liberalisering nu altijd wel een goede zaak is of niet, maar we betwijfelen het in ieder geval. We nemen ons voor om ons er eens verder in te verdiepen en leggen zeker ons oor te luister bij zij die er meer vanaf weten dan wij, zoals Back on Track en TreinTramBus

In ieder geval, een Europees Jaar van het Spoor, dat is sowieso een goede zaak, wij maken er gerust een decennium of een hele eeuw van! 

2021: gelukkige verjaardag aan de spoorverbinding Brussel-Parijs, de allereerste verbinding tussen 2 Europese hoofdsteden 175 jaar geleden!