21 December 2018

Alors on danse

door Zomer Zonder Vliegen (Toby)
Opinie
21 December 2018

Alors on danse

door Zomer Zonder Vliegen (Toby)

‘Dansen op de rand van de vulkaan’: geen idee hoe we het feestje dat vandaag plaatsvond in de vertrekhal van Brussels Airport anders kunnen omschrijven. Onze nationale luchthaven heeft bij de start van de grote kerstuittocht voor het eerst in zijn bestaan de kaap van 25 miljoen reizigers bereikt. In 2018 zullen 700.000 meer passagiers via Zaventem gereisd hebben dan in 2017.

Brood en spelen: ‘In de vertrekhal werden de reizigers op weg naar hun gate verwelkomd door een orkest en dansers en mochten ze proeven van een chocoladelolly’, lazen we in de krant. Spanje, Marokko, de Dominicaanse Republiek, Egypte en godbetert, de Kaapverdische eilanden zijn de populairste bestemmingen deze kerstvakantie. De CEO van Brussels Airport zag zijn kans schoon om en passant nog even te vermelden hoe hard de indrukwekkende groeicijfers wijzen op de noodzaak om de capaciteit van de luchthaven te vergroten én het vluchtnetwerk uit te breiden.

Geen woord over de keerzijde van de medaille, het ruikt wat ons betreft bijna naar klimaatnegationisme. Over het steeds grotere aandeel van de CO2-uitstoot van de luchtvaart in de totale wereldwijde uitstoot hebben we het in het eerste seizoen van Zomer Zonder Vliegen al uitgebreid gehad (en wij niet alleen). Geen mens meer die niet weet dat het exponentieel toenemende vliegverkeer steeds belangrijker wordt in de klimaatverandering.

Eerlijk en echt zonder enige vorm van sarcasme: we wensen iedereen een goede reis naar de Kaapverdische eilanden. De gemiddelde wintertemperatuur op de archipel in de Atlantische Oceaan – die de wereld ook de grote Cesaria Evora, the barefoot diva schonk – bedraagt 26 graden. Daar kunnen wij enkel van dromen, maar wat kan het ons verder écht schelen? Dromen is fantastisch en die 26 graden krijgen wij wel binnen een maand of vier. En dit weekend gaan we lekker uitwaaien in de Vlaamse Ardennen of op de Hoge Veluwe. En daarna warme chocomelk, en misschien luisteren we nog eens zachtjes naar Cesaria's Carnaval De Sao VicenteSão Vicente e um brasilin, Chei di ligria chei di cor....

We moeten met zijn allen anders gaan reizen, bewuster, en ja, soms minder ver. We dagen iedereen uit de alternatieven voor vliegreizen te herontdekken: dát is de boodschap die we met Zomer Zonder Vliegen zullen blijven uitdragen in 2019. Niets zo opwindend als de romantiek van de nachttrein, de magie van de veerboot, het ontdekken van een paradijselijke plek dicht bij huis, het trage reizen.

En ja, misschien zal Brussels Airport volgend jaar dan geen nieuwe recordcijfers kunnen voorleggen. Dat is economisch totaal onrealistisch en een ramp voor de tewerkstelling zegt u? U hoeft niet alles te geloven wat de Marc De Scheemaeckers (voorzitter Brussels Airport) van deze wereld u proberen wijs te maken. Bomen groeien niet tot in de hemel, Brussels Airport wel? Akkoord, het opgeven van een halstarrige economische logica en het op zoek gaan naar alternatieven vraagt durf en moed, maar wat kunnen we anders?

Gaan we dan écht ons geld opeten nadat de laatste boom geveld is?