26 March 2020

Breek eens een record: over land naar Georgië!

door Zomer Zonder Vliegen (Gast)
Inspiratie
26 March 2020

Breek eens een record: over land naar Georgië!

door Zomer Zonder Vliegen (Gast)

Laura Van Bladel reisde zonder vliegtuig naar Georgië. In vier delen vertelt ze in onze blog over deze lichtjes gekke onderneming. Vandaag deel 2: over reizen met trein en bus! 

Mijn reis naar de andere kant van het continent begon met een busrit naar Keulen, gevolgd door een rit met de trein naar Wenen - mijn eerste keer op een nachttrein! Aangezien ik nachtbussen gewoon ben, was dit voor mij de hemel der nachtreizen. De nachttrein is een ideaal vervoersmiddel: je bent wel onderweg maar slapen moet je toch. Bovendien kan het delen van een couchette met medereizigers heel interessante gesprekken en ontmoetingen opleveren! De meest comfortabele nachttrein die ik tijdens mijn reis nam, moet die van Sofia naar Istanbul geweest zijn. Heerlijk comfortabele bedden op die Turkse nachttreinen en aangenaam gezelschap, maar ik schrok me wel een bult toen er in het midden van de nacht op de deur gebonkt werd voor de grenscontrole. Bed uit, de trein af en buiten aanschuiven voor identiteits- én bagagecontrole. Meerdere keren per nacht trouwens. 

Het alternatief voor de nachttrein: een lange treinreis overdag. Maar ook dat heeft zijn voordelen! De trein van Belgrado naar Sofia bijvoorbeeld bracht me doorheen prachtige natuur. Een goed boek erbij maakte het helemaal af. Trouwens, een tip om meerdere boeken mee te nemen zonder veel bagage te hebben: dwarsliggers!

Treinreizen duur? Niet noodzakelijk! Voor bijna een hele dag rijden door Bulgarije en Servië betaalde ik slechts 20 euro! Genoeg eten en drinken mee hebben is wel een must op treinen van deze prijscategorie, want eten (dat op veel langeafstandstreinen aangeboden wordt) of goede airco: nope, niet aanwezig!

En dan is er de bus - een vervoermiddel dat ik al meermaals gebruikte om door Europa te reizen. Met mijn reis van Istanbul naar Tbilisi verpulverde ik ruimschoots mijn persoonlijk record buszitten, dat tot dan toe op 22 uur stond. Deze keer was het een rit van maar liefst 32 uur (op papier was het 23 uur, in praktijk kwamen er nog een rist uren bij door tussenstops en een lange grenscontrole). De bus wordt trouwens blijkbaar vooral door locals gebruikt. Want helaas, een andere Engelssprekende persoon ben ik in al die uren nooit tegengekomen.

On the bright side: Turkije heeft naast comfortabele treinen ook zeer comfortabele bussen - best fancy als je het met Flixbus vergelijkt, met personeel in kostuum dat drinken en snacks serveert). Ik had nog altijd mijn boeken, de uitzichten waren opnieuw fantastisch én ik mocht gratis mee eten met de crew van de bus - omdat ik er toch maar triest moet uitgezien hebben als enige toerist. 

Nog niet overtuigd om over land naar Georgië te gaan? je hoeft heus niet zo gek te zijn om een busrit van 32 uur te maken. Er rijdt ook een trein doorheen Turkije richting Georgië die heel wat sneller is, én je kan ook de boot nemen vanuit Bulgarije. Of dichter bij huis blijven, want ook daar zijn mooie bestemmingen! Tegenwoordig vertrekt er trouwens een rechtstreekse nachttrein vanuit Brussel naar Wenen. Staat bij mij alvast op het lijstje!

Deel 1 van het verhaal van Laura kan je hier lezen.