15 January 2019

Caledonia Dreamin'

door Zomer Zonder Vliegen (Gast)
Inspiratie
15 January 2019

Caledonia Dreamin'

#trein
#wandelen
#unitedkingdom
door Zomer Zonder Vliegen (Gast)

Leen Vermeire deed afgelopen herfst een trektocht op het eiland Skye, West-Schotland. De meeste andere deelnemers aan de groepsreis namen het vliegtuig. Schotland is in vogelvlucht (pun intended) maar goed 800 kilometer. Seasons are just an opinion, dus Leen koos voor een herfst zonder vliegen.

“Ik vertrok ‘s avonds met de Eurostar tot Londen St. Pancras. Daar wandelde ik 400 meter tot Euston Station en stapte over op de Caledonian Sleeper. Mijn eerste keer met een nachttrein, een magisch moment! Om wat centjes te sparen had ik geen bed gereserveerd, maar enkel een gewone zitplaats. Slapen lukte verbazend goed, en wakker worden in Schotland was geweldig. Ik genoot van de natuur van Cairngorms National Park en zag ik de Dalwhinnie whisky-distillerij van dichtbij. In de voormiddag rolde de trein het station van Inverness, Noord-Schotland binnen.

Een korte citytrip en een grote pint later ontmoette ik mijn andere trektochtgenoten. De busreis naar het Isle of Skye was een panoramisch spektakel: we reden langs het meer van Loch Ness (het minst mooie van heel onze reis), het kasteel Urquhart, het kasteel van Eilean Donan en heel veel groene bergen en glinsterende lochs.

Na een wondermooie trektocht en onvergetelijke avonturen vertrokken we een week later weer terug naar Inverness. Voor de terugreis naar London nam ik enkel dagtreinen, om tot de laatste snik te kunnen genieten van de ruige highlands, de kliffen aan de Schotse kust en het groene Engelse binnenland. Ik had het allemaal voor geen geld willen inruilen voor een reis per vliegtuig!”

#trein
#wandelen
#unitedkingdom
 

Zelf met de trein naar Caledonia?


  • Oh ja, Caledonia is eigenlijk gewoon de naam die de Romeinen gaven aan wat nu Schotland is, maar het klinkt toch gewoon fantastisch? Over hoe toponomie ons wel vaker doet dromen, lees je ook in deze blogpost
  • Leen betaalde in totaal maar iets meer dan 250 euro voor de heen- en terugreis naar Inverness. Achteraf bleek dat haar reisgenoten zelfs meer betaald hadden voor de vliegreis!
  • Voor de heenreis nam Leen The Caledonian Sleeper, de overkoepelende naam voor een aantal nachttreinen van Londen naar verschillende Schotse steden. Lonely Planet zegt er het volgende over: “The Caledonian Sleeper isn’t a train ride, it’s an escape – an overnight teleport from hubbub to Highlands.” 
  • Voor de terugreis boekte ze de dagtrein naar Edinburgh en naar Londen via Scotrail. Leen trok twee dagen voor die reis, maar in minder dan een dag kan het ook natuurlijk. 
  • low-budget met de bus naar Schotland: voor minder dan 100 euro geraak je heen terug tot in Glasgow: met de Flixbus kan je naar Londen en van daaruit ben je met de nachtbus van Megabus zo in Schotland.
  • low-budget met de boot kan ook: via de website van taxistop kan je last minute tickets scoren voor de ferry van Zeebrugge naar Hull. Aanrader! Je bent dan wel nog niet in Schotland, maar toch al halfweg!

Gled tae meet ye!