14 May 2018

Citytrip naar Istanbul

door Zomer Zonder Vliegen
Opinie
14 May 2018

Citytrip naar Istanbul

door Zomer Zonder Vliegen

Op 29 oktober 2018 is het feest in Istanbul: het is de dag van de officiële opening van İstanbul Yeni Havalimanı, de derde luchthaven van de stad. De bouw startte in 2015, het eerste deel wordt weldra opgeleverd, de laatste fase is voorzien in 2030. Het wordt een luchthaven van ondraaglijke grootte, op een oppervlakte van meer dan 77 km² en met een toekomstige capaciteit van meer dan 150 miljoen reizigers per jaar. Hon-derd-vijf-tig miljoen (*)! Voor de aanleg werden honderdduizenden bomen gerooid en ook voor de bouw van de derde brug over de Bosporus – die zorgt voor een deel van de ontsluiting – moest een groot areaal waardevolle natuur wijken – collateral damage van de vooruitgang.

Het belang van Istanbul in de wereldgeschiedenis kent zijn gelijke niet en de omvang van het culturele erfgoed dat er te ontdekken valt gaat de verbeelding ver te boven. Miljoenen toeristen per jaar bezoeken de stad, en gelijk hebben ze! En toch, wat met de onwerkelijk grote milieuimpact die dat veroorzaakt zowel in de lucht als op de grond? De vraag is legitiem, het antwoord niet zo eenvoudig.

(*) Ter vergelijking: de luchthaven van Zaventem – 12 km² groot – heeft een capaciteit van zo’n 25 miljoen reizigers per jaar.

Niet meer naar Istanbul dan maar... of toch?

      • Zomer Zonder Vliegen staat voor een andere manier van reizen: minder ver, trager, bewuster. Istanbul zonder vliegtuig lukt perfect. Het vraagt misschien iets meer tijd, maar je krijgt er zo veel meer beleving voor in de plaats. Of waarom niet alvast de heenreis zonder vliegtuig doen, met tussenstops in – ik zeg maar wat – Wenen of Boedapest.
      • Net deze week stuurde Janne Camps ons foto’s op voor onze wedstrijd. Ze reisde samen met Michiel met de trein naar Istanbul en fietste al 2000 kilometer in Turkijke. Het verhaal van de treinreis lees je op hun blog, meer bepaald in deze blogpost. Foto’s van deze treinreis vind je ook hieronder!
      • Janne en Michiel moesten vier maal overstappen tussen Boekarest en Istanbul. Toby-van-ZZV deed beter. Hij ging in 2016 met de bus van Istanbul naar Boekarest zonder overstappen. Het is reizen zoals in de tijd toen Internet niet bestond. Er rijden verschillende busbedrijven maar die zijn zeer moeilijk online te vinden. Als ze al een website hebben, is die totaal niet up-to-date, >deze bijvoorbeeld. Hoe het dan lukt om zo’n bus te nemen? Gewoon naar het busstation gaan en opstappen, tiens!