08 February 2020

Copenhagenized!

door Zomer Zonder Vliegen
Inspiratie
08 February 2020

Copenhagenized!

door Zomer Zonder Vliegen

Copenhagenization is een ontwerpstrategie 📐waarbij stedenbouw en ontwerp gericht zijn op het toegankelijker maken van een stad voor fietsers en voetgangers, en minder autoafhankelijk - naar het inspirerende voorbeeld van de Deense hoofdstad.

Koen Verpoorten - energiedeskundige, en Evelien Van Bockstal - architect en mobiliteitsexpert, gingen in Kopenhagen dus niet alleen de toerist uithangen 📸 in het historische centrum en aan de Kleine Zeemeermin ('zo klein, joh!'). Vanuit professionele nieuwsgierigheid 🤓 lieten ze zich ook verwonderen door de vele fietsinfrastructuur en onder andere een waste-to-energyplant mét skidak. En natuurlijk gingen ze met de trein 🚃!

Evelien: "We geraakten er vanuit Leuven met drie overstappen (in Luik, Keulen en Hamburg) op 12 uur tijd. Je kan kiezen voor eerste of tweede klas en al dan niet voor zetelreservering. Tip: zeker reserveren wanneer je met twee reist, als je alleen reist is het niet echt nodig. Wij hebben de hele rit geboekt met de Deutsche Bahn. Hierbij kan je vrij gemakkelijk internationale treinritten boeken, maar wij kijken toch ook altijd alternatieve routes, overstappen en prijzen na 🔍. Een enkele rit kostte 80€ (voor 12 uur treinplezier), voor de heenweg betaalden we 10€ meer voor de first-class ervaring!"

Naar Kopenhagen zonder vliegtuig... dat ben je pas Copenhagenized 💚!

Budapestized..! Evelien en Koen gingen eerder ook al naar Hongarije met de trein, een fotoverslag van die reis vind je elders op onze blog. Evelien en Koen zijn ook de initiatiefnemers van E&KO, een webplatform met tips voor een duurzamer leven.