01 March 2018

De magie van de nachttrein (2): terug naar Europa

door Zomer Zonder Vliegen (Toby)
Inspiratie
01 March 2018

De magie van de nachttrein (2): terug naar Europa

#trein
#ver-op-reis
door Zomer Zonder Vliegen (Toby)

Een zomerdag loopt ten einde. De trein rijdt het station van Moskou uit. Bestemming Riga: één avond, één nacht en één ochtend westwaarts door een eindeloze wildernis. Ik ga terug naar Europa! Het is eerste deel van een lange reis  naar huis. Drie dagen eerder was ik in Moskou aangekomen na een fietstocht van 4000 kilometer door mijn continent.

Een fles gaat rond. Een homp kaas wordt aangesneden. Iemand deelt zelfgemaakte koekjes uit. Alles is van iedereen. Een oudere vrouw lacht haar bruine tanden bloot, ze lijkt maar niet te willen begrijpen dat ik geen woord russisch spreek. Een halfdronken Rus komt zwalpend onze coupé binnen. Het is een nachtelijke treinreis waarover je normaal alleen leest in het betere reisverhaal. Nu ben ik zelf de schrijver.

In het vliegtuig worden geen verhalen geschreven, er wordt niets gedeeld, er zijn enkel dure snacks uit de minibar en de tandpastaglimlach van de stewardess.

#trein
#ver-op-reis
 

Zelf reizen zonder vliegtuig tot in de verste hoeken van het continent? 


  • De weg is de bestemming, reis traag – met verschillende tussenstops! 
  • Met een Interrailpas kan je naar dertig Europese landen reizen, maar Rusland is daar niet bij.
  • Onder andere vanuit Riga (Letland), Warshau en Boedapest zijn er rechtstreekse treinverbindingen met Moskou. Het goedkoopste kaartje vanuit Riga kost ongeveer 50 euro enkele reis.
  • Waarom geen deel van de reis per veerboot doen? Met de trein kan je van Moskou naar Sint-Petersburg en van daaruit kan je naar Finland, Zweden en Litouwen! 
  • TIP: Maak je vooraf geen zorgen over treinreserveringen en reisplannen die kunnen wijzigen. Een treinticket kopen in pakweg een Russisch of Bulgaars station kan ook een ervaring zijn en levert normaal gezien geen problemen op – zeker niet als je niet met een grote groep reist. 
  • TIP: download vooraf de google translate app voor offline gebruik en voer hilarische gesprekken tijdens je lange reis. Ook je telefoonrekening zal je dankbaar zijn!