27 February 2020

Vonnis over de aanleg van een derde landingsbaan op Heathrow Airport: mijlpaal en hoopgevende uitspraak voor de toekomst

door Zomer Zonder Vliegen en Stay Grounded
Nieuws & Info
27 February 2020

Vonnis over de aanleg van een derde landingsbaan op Heathrow Airport: mijlpaal en hoopgevende uitspraak voor de toekomst

door Zomer Zonder Vliegen en Stay Grounded

Onze netwerkorganisatie Stay Grounded verspreidde naar aanleiding van de gerechtelijke beslissing in het Verenigd Koninkrijk vandaag een persbericht, dat we met Zomer Zonder Vliegen graag delen!

_______________________________________

Stay Grounded Network is verheugd over het besluit dat het Britse Hof van Beroep vandaag nam en waarmee de bouw van de geplande derde landingsbaan op Heathrow Airport onwettig werd verklaard – want in strijd met de klimaatverbintenissen van de Britse regering en het Klimaatakkoord van Parijs. De aanleg van de landingsbaan zou leiden tot een toename van de uitstoot van broeikasgassen die vergelijkbaar is met die van een klein land en zou enorme bijkomende geluidsoverlast en luchtvervuiling voor omwonenden tot gevolg hebben.

"Deze beslissing is een mijlpaal in de klimaatrechtspraak! De uitspraak van het Hof geeft hoop aan honderden gemeenschappen over de hele wereld in hun strijd tegen destructieve luchthavenprojecten: inheemse volkeren,  landbouwers en burgers die hun gronden en huizen verliezen vanwege die projecten. Maar vandaag werd het heel duidelijk: het is mogelijk om luchthavenuitbreidingen tegen te houden en zo onze planeet leefbaar te houden voor onszelf en voor de toekomstige generaties," zegt Stay Grounded-campagnevoerder Magdalena Heuwieser. “We feliciteren alle groepen die de strijd zijn aangegaan tegen de derde startbaan, inclusief ons eigen netwerklid ‘Plan B’, die de zaak voor het gerecht bracht. Als we de krachten bundelen, kunnen we een halt toeroepen aan de groeiverslaving van de luchtvaartindustrie en kunnen we écht werk maken van een rechtvaardig transportsysteem voor mens én planeet."

Over de hele wereld zijn momenteel 1200 luchthaveninfrastructuurprojecten gepland of in aanbouw. Stay Grounded heeft samen met een team van de Environmental Justice Atlas, verbonden aan de Universiteit van Barcelona, tientallen luchthavenconflicten in kaart gebracht met gedetailleerde informatie over de negatieve effecten op de ecologie en de mens.

Het onwettig verklaren van de bouw van een derde landingsbaan in Heathrow is meer dan alleen een rechterlijke beslissing, het is vooral het resultaat van jarenlange inspanningen van lokale groepen, klimaatactivisten en bezorgde burgers!

Stay Grounded is een wereldwijd netwerk van meer dan 150 aangesloten organisaties, waarvan vele, zich verzetten tegen lokale luchthavenprojecten.

Contact coördinator Stay Grounded:

Magdalena Heuwieser / Stay Grounded Network (Oostenrijk)
e-mail: press@stay-grounded.org
telefoon: 0043 6503773102