Flixbus voor beginners
door Zomer Zonder Vliegen (Gast)Vrienden van mij moesten in Rome zijn voor het werk. Ik ben leerkracht en reisde hen achterna. Zij reisden met het vliegtuig, ik koos voor de Flixbus. De reistijd van meer dan 24 uur schrikte mij wel wat af, maar de bus is goedkoper dan de trein en makkelijker te boeken.
Tien minuten vóór het vertrek aan Brussel-Noord kreeg ik een sms dat de bus in aantocht was. Leuk en nuttig, zo’n update! De rit tot Milaan was best aangenaam – voldoende beenruimte en comfort, voor mij dan toch. Op de website belooft Flixbus wel dat er snacks aan boord zijn, maar dat bleek niet te kloppen, en de chauffeur hield niet echt veel halt voor tussendoortjes bij een tankstation. Ook de beloofde wifi bleek eerder eentje met erg wisselvallige signaalsterkte.
Tijdens mijn heenrit moest ik overstappen in Milaan – overstaptijd: drie uur. Een kort wandelingetje in het park en even verfrissen was het perfecte tijdverdrijf, het stadscentrum was immers te ver. De bus naar Rome bleek vertraging te hebben. Een frustratiemomentje. Telkens kwam er een half uur bij. Tijd om een ommetje te maken was er niet, ik zat vast op het perron. De rit van Milaan naar Rome verliep daarna weer bijzonder vlot, we haalden zelfs een deel van de vertraging in.
Vanuit Rome trokken we met de huurauto naar Napels, Pompeii, Sorrento en Salerno. In Salerno splitsens we ons op. Twee van ons gingen huiswaarts, de andere twee reisden nog even verder door in Italië. We namen in het holst van de nacht de bus naar Rome. Even doorbijten was dat. Bij aankomst in Rome om 4 uur ‘s nachts vonden we nog een bar die open was om even te bekomen. Vanuit Rome gingen we naar Genua. Daar hadden we een uurtje pauze. We hoorden dat er in Genua al bagageopslag was voorzien bij enkele restaurants, de lokale handelaars spelen alvast in op de noden van de reizigers. Ook de laatste rit ging voorbij, het was even aftellen… maar de rust van de aankomstplek maakte veel goed.
Flixbus, het eindoordeel? Ik zou het zéker opnieuw doen. Voor mijn volgende reis kies ik misschien wel voor een rechtstreekse bestemming uit de Flixbuslijst. Twaalf uur zonder tussenstop is best haalbaar. Als ik voor een verdere bestemming kies, splits ik de reis op en boek ik een nachtje op een tussenpunt.
Bij het opstappen merkte ik op dat Flixbus sinds kort het boeken van zetels toelaat – voor wie aan het raampje wil zitten. De prijzen hiervoor van 3 tot 5 euro. Wil je zeker zijn van een plek van twee naast elkaar zonder kost dan moet je zelf tijdig opstappen of onderhandelen met een andere reiziger. Sommige buschauffeurs helpen mee in de organisatie maar de meesten trekken zich er weinig van aan...
Beginner van dienst in de wereld van Flixbus en ZZV-gastcolumnist was Jane Baertsoen. Lees ook de Flixbus-tips van Jane hieronder. Zelf ook reisverhalen of tips? Mail ze ons!