06 July 2020

Het is zaterdagmiddag, dit moet Luxemburg zijn!

door Zomer Zonder Vliegen (Gast)
Inspiratie
06 July 2020

Het is zaterdagmiddag, dit moet Luxemburg zijn!

door Zomer Zonder Vliegen (Gast)

Een vijflandentocht met de fiets... in één enkel weekend (deel 1)!

Het idee komt wellicht niet van mezelf. Als ik het me goed herinner, schreef fietsreizigster Josie Dew eens dat je in dit deel van Europa met een beetje meewind vijf landen op een dag kunt doorkruisen met de fiets. Geen beter tijdstip om dat idee eens uit te testen dan nu de grenzen weer open zijn! Daar de kortste route 287 kilometer bedraagt, lijkt een lang weekend ons echter realistischer.

Slof

We starten in Aarlen, dan hoeven we slechts vijf uur op de trein te vertoeven. Virton had ook gekund, maar reken dan nog een uurtje meer treinen. Het voordeel aan Virton is wel dat je in Torgny kan passeren, het mooiste dorp van België. (Vanuit Aarlen kan dat natuurlijk ook, maar we vinden onze tocht ook zonder die omweg al lang genoeg.)

Omdat we gaan voor vijf landen op een weekend, moeten we eerst even voet op Franse bodem zetten. De grensstreek rond het drielandenpunt is weinig aantrekkelijk.

Mocht je dat willen, dan kan je er wel goedkoop tanken en sigaretten kopen. We twijfelen nog even over die laatste. Vooral omdat we het woord ‘slof’ zo accuraat vinden om een grote hoeveelheid sigaretten aan te duiden. Hoeveel sigaretten zitten er eigenlijk in een slof?

Banken en croques

Land drie is Luxemburg. Opgeruimd, keurig en lieflijk glooiend glijdt het onder onze wielen voorbij. Vanaf Pétange volgen we haast uitsluitend goed aangeduide langeafstandsfietsroutes. Voor zover er in Luxemburg lange afstanden bestaan natuurlijk. Dat de routes gemarkeerd staan komt mooi uit, want we vergaten de geplande route op de gps te zetten.

Luxemburg is bekend om zijn banken. We vleien ons dan ook meermaals op één neder om onze leden even te laten rusten. Als avondmaal nuttigen we een croque madame in de meest armoedige snackbar van het Groothertogdom. De serveuse is extreem kwaad omdat we er geen vlees op willen. Ze is ook dronken, en boos op klanten die bier bij haar planten gieten.

’s Avonds vinden we een idyllische bivakplek aan de oever van de Sûre. We trekken onze kleren uit en baden tussen de ijsvogels en de otters. De oogst van dag 1: een 90-tal kilometer en drie landen op de teller.

Dit was het eerste deel van het verhaal van de onvolprezen vijflandentocht van Pieter Van den Brande (tekst) en Gawein Van Daele (foto's). Het tweede en laatste deel binnenkort op onze blog!