26 August 2020

Het Wonder van het Westen

door Zomer Zonder Vliegen
Inspiratie
26 August 2020

Het Wonder van het Westen

door Zomer Zonder Vliegen

💙 La Merveille de l'Occident... de Mont-Saint-Michel is zonder overdrijven één van de meest fascinerende plekken van Europa. De  raadselachtige en bizarre geologische en bouwkundige geschiedenis van de granietrots voor de kust van Normandië spreekt absoluut tot de verbeelding!

Na het bekijken van een meeslepende docu over de Mont-Saint-Michel op vrtnu  kregen we eerlijk gezegd instant kei-veel goesting om er zelf nog eens naar toe te trekken🤩. Maar anderzijds moeten we ons ook de vraag durven stellen of dat wel zo'n goed idee is - los van alle beperkingen door coronaperikelen.

➡️ Met meer dan twee miljoen bezoekers per (normaal) jaar, is de 'MSM' één van dé toeristische hotspots van Frankrijk en zelfs van heel Europa - en die veel te grote toevloed aan bezoekers doet het kwetsbare eiland sowieso geen goed. En let's face it: het kunnen er hoe dan ook geen drie miljoen worden, of vier miljoen, daarvoor is de draagkracht van het eiland (en de ruimere omgeving) op alle mogelijke vlakken gewoon te klein. 

De massa mensen die stond te wachten op de bus - te lui om de één kilometer van en naar het vasteland te wandelen - dáár hadden wij de laatste keer dat we er waren wel onze bedenkingen bij (het waren echt niet allemaal minder mobiele mensen...). De Mont-Saint-Michel is al eeuwenlang en nu nog steeds een pelgrimsplaats. De magie van het eiland zit hem ook in zijn geïsoleerde ligging - en enkel te voet tot aan de poort wandelen kan die magie een heel klein beetje oproepen,  denken wij...

➡️ Een antwoord zoeken op de vraag hoe we een volstrekt uniek monument als dit kunnen vrijwaren voor de toekomstige generaties - die absoluut ook het recht moeten hebben om het te bezoeken - wordt de komende jaren één van de grote uitdagingen voor de toeristische sector én eigenlijk voor elkeen van ons 🧐!

#moreeldilemma #deelvanhetprobleem

foto boven: screenshot documentaire 'Ancient Superstructures S01E01, foto onder: Zomer Zonder Vliegen