02 April 2020

Hoe groot is 180 hectare?

door Zomer Zonder Vliegen
Opinie
02 April 2020

Hoe groot is 180 hectare?

door Zomer Zonder Vliegen

KOMT ER EEN ALTERNATIEVE INVULLING VAN DE LUCHTHAVEN VAN DEURNE?

 Op de luchthaven van Deurne zijn tot eind april alle lijnvluchten, charters, zakenvluchten en vliegscholen opgeschort.
👉 Waarom deze grootste long (180 hectare) van Antwerpen tot het einde van de lockdown niet toegankelijk maken voor fietsers, wandelaars, rollerskaters, vliegeraars en joggers?

💚 Het tijdelijk openstellen van de luchthaventerreinen als parkgebied was gisteren een prachtig voorstel van gemeenteraadslid Ilse van Dienderen van Groen Antwerpen en van twee buurtbewoners in een opiniestuk in De Standaard.

Een voorafname op toekomst, toch? Want het wankele economische kortetermijnverhaal van de (zaken)luchthaven van Deurne, dát is een verhaal zonder toekomst . De gigantische lap open ruimte verdient veel beter en een alternatieve invulling kan een fantastische meerwaarde zijn voor élke inwoner van Antwerpen - als park, als natuurgebied, als ruimte voor stadslandbouw, als plek voor ontmoeting en voor creativiteit 🧚‍♀️!

Om iedereen die niet van 't stàd is een idee te geven hoe groot 180 hectare is: in de provincies zijn het exact de oppervlaktes weergegeven op de kaartjes hieronder, heel veel dus, social distancing-proof ☺️! Of nog anders gesteld, 180 hectare, dat is:
- ... bijna 2 keer de totale oppervlakte van de Blaarmeersen in Oost-Vlaanderen 🏃‍♂️
- ... of 4 keer de oppervlakte van Planckendael in Antwerpen 🐺
- ...of 6 keer de oppervlakte van de weide van Pukkelpop in Limburg 👩‍🎤
- ... of zo'n 350 keer de oppervlakte van de grasmat van Club Brugge in West-Vlaanderen⛳️!

Meer info en het manifest over een permanente alternatieve invulling van de luchthaven van Deune (al lang vóór corona opgemaakt door Vliegerplein Burgerplatform en onderzoeks- en consultancybureau Endeavour) vind je hier!

#RethinkTheFuture #Corona #PostCorona