24 February 2019

Into the wild... met de schoolbus

door Zomer Zonder Vliegen (Gast)
Inspiratie
24 February 2019

Into the wild... met de schoolbus

door Zomer Zonder Vliegen (Gast)

'Het is 7 uur in de ochtend; ruim 3 uur voor zonsopgang; en een ijskoude 20 graden onder nul. We staan te wachten langs de kant van de weg in Hossa, vlakbij het gelijknamige Nationale Park, Finland, 800 kilometer ten noorden van Helsinki, vlak onder de poolcirkel en op een boogscheut van de Russische grens. Denk bevroren meren, besneeuwde bomen, oorverdovende stilte, ‘s nachts prachtige sterrenhemels zonder ook maar de minste lichtvervuiling en overdag een zachte middagzon die alles in pastelkleuren onderdompelt.

De schoolbus naar Kuusamo is wat later. Blijven bewegen is de boodschap om het niet koud te krijgen. Door het zeer beperkte aanbod openbaar vervoer in deze streek van Finland, pendelen we mee met de plattelandskinderen die in Kuusamo naar school gaan. Daar wachten we enkele uren tot de school uit is, om dan met een andere schoolbus verder te reizen naar onze volgende bestemming,into the wild: het Oulanka National Park.

Langs de Great Bear Trail, één  van de meest iconische meerdaagse wandeltochten in Scandinavië, hiken we ons een weg door de Finse winter. Met die typisch Finse forest skies – kort en breed voor in de diepsneeuw, lijkt de tocht een beetje een combinatie van sneeuwschoenwandelen en langlaufen. Voor onze bagage is de pulka (trekslee) best wel handig!

Na meer dan twee weken weg van alles gaan we terug richting beschaving. We wachten ’s ochtends op de schoolbus. Maar die komt écht niet deze keer. Is er geen school? Hebben we als slechte scholieren de bus gemist? We proberen te liften. Na twee uur is er slechts één auto gepasseerd. Na zeven kilometer wandelen bij min 25 besluiten we toch maar een taxi te bellen. Het moet gezegd: de beschaving blijft comfortabel dichtbij in het Hoge Noorden van Finland!'

Het waren Hanne Hendrickx en Alexander Nestler die in januari naar met de trein en de boot naar Finland trokken en ons bovenstaand verhaal stuurden. Onderaan de foto’s vind je ook nog enkele praktische tips van Hanne en Alexander! Zelf ook ergens de koude getrotseerd zonder vliegen? Blijf reisverhalen sturen via info@zomerzondervliegen.be of facebook!

 

Zelf naar Finland in de winter, de zomer, de herfst of de lente?


  • Het doet er eigenlijk niet toe welk seizoen je kiest, in Finland is het toch bijna altijd winter, volgens de hilarische facebookpagina Very Finnish Problems dan toch.
  • Met Finnlines vaar je van Lübeck naar Helsinki in 29 uur! Boek een comfortabele kajuit of ga lowbudget en boek enkel een zitplaats (wel alleen mogelijk in de zomer). Reis je met een Interrail, dan heb je recht op korting. Wij betaalden €500 heen en terug voor 2 personen, met kajuit (én zonder auto). In Lübeck ben je op 8 uurtjes met de trein, via Brussel, Keulen en Hamburg.
  • Finse treinen zijn heel comfortabel en niet duur en er zijn ook nachttreinen!
  • Op deze website vind je alle info over langeafstandsbussen in Finland. De lokale schoolbussen worden hier wel niet vermeld.
  • De Finse Nationale parken hebben buitengewoon goede faciliteiten, van dayshelters en kampvuurplaatsen tot open wilderness hutten, die gratis beschikbaar zijn voor iedereen, ook in de winter. Je kan ook hutjes huren als je ergens langer dan één nacht ergens wilt verblijven. Deze hutjes hebben vaak een sauna en een klein keukentje. Neem kaarsen mee voor de winter, elektriciteit is er meestal niet!
  • De Finnen zijn vrij vertrouwd met AirBnB, ook in de meer afgelegen regio’s vind je accommodatie.