06 July 2019

Los door de Biesbosch

door Zomer Zonder Vliegen (Toby)
Inspiratie
06 July 2019

Los door de Biesbosch

door Zomer Zonder Vliegen (Toby)

Waar is iedereen? Aan de kleine aanlegsteiger is slechts één ander bootje aangemeerd, maar de opvarenden zijn nergens te bespeuren. Iets verderop ligt de monumentale Amaliahoeve er compleet verlaten bij. Op het bordes verspert een hertenkadaver de toegang tot de achterdeur. Bijna als in een film, het lijkt wel of er al jaren niemand de deur nog geopend heeft. 

We maken een wandeling van meer dan 12 kilometer langs Keesje Killeke en het Gat van de Zuiderklip, en dwars door de polders Kwestieus, Lepelaar en Benedenste Jannezand. De Schotse hooglanders hebben de hele polder voor zich alleen. Is dat daar nu een bever? Het verschil tussen een fuut en een eend ken ik nog net, mijn reisgenoot spot ook visdiefjes, lepelaars en zilverreigers. Eén enkele andere vogelspotter - verrekijker in de aanslag -  kruist ons pad, ook aan het uitkijplatform is behalve een visser helemaal niemand. Op het knuppelpad door de broekbosjes heerst de totale rust. Er is enkel natuur. Waar is iedereen? Enkel de gigantische steenkoolcentrale aan de overkant van de Amer doet mij er aan herinneren dat verbeelding alles is. 

Ik schat dat er binnen een straal van honderd kilometer van deze plek ruwweg zo'n 15 miljoen mensen wonen - 8 miljoen in de Randstad alleen al. Ik vind het wonderbaarlijk: slechts een handvol van die 15 miljoen besloot om op deze frisse, zelfs een beetje onstuimige meidag op ontdekking te gaan in hart van de Biesbosch - in dat deel dat enkel per boot bereikbaar is. Het is een gevoel dat me als reiziger steeds opnieuw overvalt: de wereld draait gek, we lopen elkaar voortdurend en steeds meer bijna letterlijk voor de voeten en iedereen gaat steeds maar naar dezelfde plekken.

Maar ik prijs me gelukkig. Waar is iedereen? Het blijft een fantastische vraag die ik me nog steeds voldoende kan stellen - zelfs én vooral in de buurt van de Randstad, Brussel of Gent - in pakweg de Biesbosch, het Zoniënwoud of het Drongengoed. Ik vraag me af wat er zou gebeuren moest dat niet zo zijn - nergens meer stilte, nergens meer niemand. Wat als aan de Amaliahoeve plots honderd boten aanmeren, en zal dat ooit gebeuren? Het idee alleen al, ik wil er niet aan denken. Waar zou ik dan heen moeten gaan? 

Waar is iedereen? Elke vraag doet nieuwe vragen stellen. Zomer Zonder Vliegen: anders reizen, bewuster reizen, dichter bij huis reizen? Als we met ons 7 pk-motorbootje na 25 kilometer varen opnieuw aanmeren in het jachthaventje van Drimmelen, hebben we er tien liter brandstof doorgejaagd. Niets is wat het lijkt, ik weet het ook allemaal niet meer...

De Biesbosch is gelegen ten zuiden van Dordrecht op 75 kilometer van Antwerpen. Zelf ook ergens de vraag gesteld waar iedereen is? Laat het ons weten via mail en deel je verhalen en foto's op onze blog!