09 March 2020

Over land naar Georgië: een onversneden luxe!

door Zomer Zonder Vliegen (Gast)
Inspiratie
09 March 2020

Over land naar Georgië: een onversneden luxe!

door Zomer Zonder Vliegen (Gast)

Laura Van Bladel reisde zonder vliegtuig naar Georgië. In vier delen vertelt ze in onze blog over deze lichtjes gekke onderneming. Vandaag deel 1: de waarom-vraag - over privileges, keuzes en geluk en over hoe tijd pure luxe is! 

"Afgelopen zomer volgde ik in Georgië een training over ‘outdoor education’  - een week vorming met deelnemers uit alle hoeken van Europa, middenin de natuur. Heerlijk! Vervoerskosten heen en terug naar Georgië werden zelfs terugbetaald, dubbel hoera! Natuurlijk ging dit in eerste instantie over de terugbetaling van vliegtickets. Want Georgië is ver en dan is vliegen de gemakkelijkste optie. Maar, bedacht ik me, hoeft het daarom ook het vanzelfsprekende vervoermiddel te zijn? Of kan het ook anders? Gemakkelijk is bovendien niet altijd zo spannend, toch?

En met die gedachte ontstond mijn plan: een reis naar Georgië over land. Met de trein, de bus, BlaBlaCar en al liftend - en dat heen en terug. Heen ging mijn weg over Wenen, Bratislava, Belgrado, Sofia, Istanboel en van daaruit in één trek door naar Tbilisi, de hoofdstad van Georgië. Voor mijn terugreis stonden Batoemi, nog eens Istanboel, Boekarest en Boedapest op de planning. Maar dat is toch kei-lang onderweg zijn?! Exact. Dát is net het hele punt. Het is een kwestie van het ‘onderweg zijn’ te zien als deel van je reiservaring in plaats van enkel als de manier om op je bestemming te geraken. Mijn onderweg zijn werd dus mijn reis, en wat voor één!

Toegegeven: ik had het geluk te beschikken over twee grote privileges: tijd en een keuze. Tijd, want ik had drie weken vakantie. Een keuze, want ik had de vrijheid en de mogelijkheid om dit te kunnen doen. Je zou het een luxepositie kunnen noemen. En dat is het ook. Uren op de trein kunnen zitten met een boek terwijl het ene na het andere prachtige stuk natuur zomaar voorbijkomt. Puur geluk. De zon achter de bergen kunnen zien ondergaan van op de achterbank in de auto, met sfeervolle muziek op de achtergrond. Nog eens puur geluk. Mensen ontmoeten op de nachttrein die een rugzak meedragen met een ukelele en wat bier in, en dat eenvoudige moment samen delen. Allemaal puur geluk!

Dus als de keuze gaat tussen al dat geluk of de gekte van een luchthaven, tussen al die ervaringen en ontmoetingen tijdens je reis of een snelle vlucht, dan is die keuze voor mij snel gemaakt. Zonder vliegtuig naar Georgië: Ik kan het iedereen alleen maar aanraden!"

Meer verhalen van Laura over haar reis naar Georgië binnenkort op onze blog! 

Tbilisi