01 May 2020

Prior Zending voor Minister De Croo!

door Zomer Zonder Vliegen
Nieuws & Info
01 May 2020

Prior Zending voor Minister De Croo!

door Zomer Zonder Vliegen

Activisme mag leuk zijn, en leuk was het vandaag zeker. We hadden met Zomer Zonder Vliegen post bestemd voor minister Alexander De Croo en gingen die persoonlijk en CO2-vrij bij hem in de bus gaan steken in Brussel. Een expressdienst annex minifietsexpeditie naar onze hoofdstad!

Enkele weken geleden was Zomer Zonder Vliegen medeondertekenaar van de open brief #SavePeopleNotPlanes , opgemaakt binnen onze internationale netwerkorganisatie Stay Grounded. In de open brief riepen we regeringen wereldwijd op om luchtvaartmaatschappijen die overheidssteun vragen, niet zomaar een blanco cheque te geven. Als dan toch belastinggeld gebruikt wordt, verwachten wij dat daar minstens rechtvaardige fiscale, sociale en ecologische voorwaarden aan verbonden worden. 

We zijn uiteraard absoluut niet tegen steun aan getroffen werknemers, maar we vinden het niet kunnen dat de luchtvaartindustrie in tijden van voorspoed de winsten privatiseert maar in tijden van crisis vraagt om de verliezen te nationaliseren.

De open brief legde drie duidelijke eisen op tafel en werd onderschreven door bijna 350 organisaties en honderden academici en professoren van over de hele wereld (een lijst van de ondertekenaars kan je hier raadplegen). Samen met de open brief werd ook een petitie gelanceerd, die op korte tijd al door meer dan 75000 mensen ondertekend werd, waaronder meer dan duizend in Vlaanderen. De petitie loopt nog steeds en kan je hier tekenen!

In België vroeg Brussels Airlines 290 miljoen euro aan de Belgische Overheid. De onderhandelingen zouden in de laatste rechte lijn zitten, maar we moeten blijven druk uitoefenen op de bevoegde ministers. Dat doet Zomer Zonder Vliegen in België oa. samen met Greenpeace en Bond Beter Leefmilieu. Met hen maakten we een policy paper op waarvan alle betrokken Belgische beleidsmakers een exemplaar kregen. Greenpeace voert op dit moment een email-campagne waarmee ook jij de bevoegde ministers Decroo, Vervoort, Di Rupo en Jambon nog eens persoonlijk kan vragen ons belastinggeld doordacht in te zetten. Doe het vandaag nog!

Ook Zomer Zonder Vliegen voert de volgende dagen verder actie, hou ons in de gaten, het wordt nooit gezien (en toch coronamaatregelen-proof)!