18 February 2020

Reactie op open brief 'Samenwerking tussen Erasmus Student Network (ESN) en Ryanair: niet meer van deze tijd'

door Zomer Zonder Vliegen en Stay Grounded
Opinie
18 February 2020

Reactie op open brief 'Samenwerking tussen Erasmus Student Network (ESN) en Ryanair: niet meer van deze tijd'

door Zomer Zonder Vliegen en Stay Grounded

Ruim twee weken geleden onderschreven we met Zomer Zonder Vliegen de open brief van onze netwerkorganisatie Stay Grounded aan de voorzitter van het Erasmus Student Network (ESN) met de vraag om een einde te maken aan het partnerschap van ESN met Ryanair en om in plaats daarvan het gebruik van alternatieven te promoten en samen te werken met spoorwegmaatschappijen.

Stay Grounded mocht enkele dagen geleden een reactie ontvangen van Kostis Giannidis, voorzitter van ESN. Net als Stay Grounded waarderen we heel erg dat ESN tenminste de tijd neemt voor een reactie. We tonen veel begrip voor een aantal argumenten - in het bijzonder mbt. gelijke kansen voor álle internationale studenten. Anderzijds is een deel van de reactie van ESN op z'n minst ontgoochelend te noemen en getuigt ze van weinig ambitie of bewustzijn over de urgentie om de uitstoot van de luchtvaart drastisch te verminderen - én de bijdrage die iedereen daar zelf voor kan doen. Het heeft daarbij geen enkele zin om enkel naar anderen te kijken.

Een ingekorte versie van de reactie van ESN vind je hieronder. De volledige brief, evenals de reactie van Stay Grounded, vind je op de website van Stay Grounded onderaan deze blogpost!

WORDT VERVOLGD!

______________________________

Beste,

ESN wil leermobiliteit bevorderen maar om als student die leermobiliteit te ervaren moet je reizen. Hoewel treinen in sommige gevallen een goed alternatief zijn, zijn ze dat in andere gevallen duidelijk niet. De treininfrastructuur is helaas niet overal in Europa zo ontwikkeld. Voor veel studenten uit Oost-Europa en de Balkan is de trein helaas geen optie, voor studenten uit Malta, Cyprus en IJsland (die allen deelnemen aan het  Erasmus-programma) nog minder. Veel internationale studenten worstelen nu al met de hoge kosten van hun Erasmus-uitwisseling. Een betere prijs op vliegreizen bekomen, is dan ook iets wat de juiste voordelen oplevert voor onze doelgroep: internationale studenten. Bovendien zet het Erasmus+ -programma in op de participatie van studenten ongeacht hun sociaal-economische achtergrond. Vanuit financieel oogpunt is reizen per trein niet altijd het meest inclusieve vervoermiddel.

Ook is het aandeel van ESN in het totale aantal vluchten in Europa verwaarloosbaar: slechts 0,10% van alle boekingen bij Ryanair zijn ESN-boekingen. We vragen ons dan ook af waarom u een studenten-vrijwilligersorganisatie zoals ESN aanspreekt en niet de grote vervuilende bedrijven en industrieën.

Samenwerken met organisaties die werken aan het promoten van treinen in Europa is niet zo eenvoudig als het lijkt. In het verleden hebben we een partnerschap met Interrail gehad, maar hun aanbod komt niet tegemoet aan de behoefte van internationale studenten die enkel van  punt A naar B en terug willen reizen. Er is geen Europese treinaanbieder die een programma gelijk aan dat van Ryanair kan aanbieden.

Dit betekent natuurlijk niet dat we geen actie ondernemen rond klimaat en duurzaamheid. We proberen de situatie te verbeteren waar we kunnen:

  • ESN werkt rond 6 speerpunten waarvan duurzaamheid er één is. Onze lokale afdelingen organiseren activiteiten om het milieubewustzijn bij internationale studenten te vergroten.
  • We streven er naar dat het Erasmus-handvest voor 2021 (dat alle bij Erasmus betrokken universiteiten moeten ondertekenen) meer inzet op duurzaam reizen, zodat duurzame uitwisselingen meer aangemoedigd worden.
  • We strijden tegen onnodige papierverspilling binnen Erasmus door samen met de Europese Commissie en de universiteiten online hulpmiddelen te ontwikkelen zoals online leerovereenkomsten en Erasmus without paper.
  • Nog maar enkele dagen geleden beslist: vanaf dit jaar zullen we alle vluchten compenseren die worden genomen door onze bestuurders en ons personeel. 
  • ESN maakt deel uit van de coalitie Generation Climate Europe, waarin we samen met andere jeugdorganisaties pleiten voor milieuvriendelijke oplossingen.
  • Samen met onze afdelingen proberen we evenementen zo duurzaam mogelijk te organiseren,  met meer herbruikbaar materiaal, minder eenmalige gadgets, enzoverder.

Op dit moment zijn we in onderhandeling over ons partnership met Ryanair. We bespreken op dit moment op de toekomst van het programma, dat ook een Europees milieuproject zal omvatten, gericht op onderwijs en lokale activiteiten in heel Europa.

Beste groeten,

Kostis Giannidis - President ESN