25 May 2019

Reizen met een plan: Portugal op wielen

door Zomer Zonder Vliegen (Gast)
Inspiratie
25 May 2019

Reizen met een plan: Portugal op wielen

door Zomer Zonder Vliegen (Gast)

Omwille van een trouwfeest stond de reisbestemming voor 2018 al snel vast: Portugal. Het liefst waren we er gewoon met de fiets naartoe gereden, maar die 1800 km schrikten tot Coimbra toch wat af… Het plan werd dus om onze fiets mee te nemen op de trein of bus om eens ter plekke het land op twee wielen te kunnen ontdekken. Plan A, boeken maar!

Fietsen verschepen naar Portugal bleek echter geen sinecure. Met de TGV zouden we met onze fietsen tot in Hendaye geraken, in Frans Baskenland op de grens met Spanje. Daar  konden we overstappen op een nachttrein naar Lissabon. Op die TGV en ICT mogen ook fietsen mee, op voorwaarde dat je ze uit elkaar haalt en in een tas of doos vervoert. De tickets  voor de nachttrein bleken echter nog niet beschikbaar. Ze worden ten vroegste drie maanden op voorhand vrijgegeven leerden we, maar het kon ook later zijn. Dat risico wilden we niet lopen.

Een alternatief (en goedkoper) plan B was de Flixbus. Op de website stonden de plaatsen voor fietsen op de lijnen naar Portugal steevast geafficheerd als ‘bezet’. Na wat speurwerk ontdekten we dat de bussen op deze routes eigenlijk helemaal geen fietsendrager hadden en deze optie dus fake was. Het was wel mogelijk om onze fietsen ingepakt in te checken als ‘speciale bagage’, maar Flixbus kon pas 48 uur voor vertrek bevestigen of die bagage daadwerkelijk mee kan of niet. Terug naar af, ook dat risico wilden we niet lopen. Plan C – met een gespecialiseerde fietsvervoerder tot Santiago de Compestelo voerden we ook snel af wegens te duur.

Het duurde enkele dagen vooraleer we Plan D bedachten. Niets fietstransport, we pakken het anders aan! Onze stalen rossen, die laten we thuis en we huren ter plekke gewoon een trekkingfiets.

Alsnog de Flixbus dus. ‘Duurtijd: 30 uur’ stond er op ons ticket. Slik. Maar we hadden een stevige dosis reispillen op zak (R Calm, aanrader!), de bussen waren comfortabel en de rit van Parijs naar Porto bleek een dagvullend sightseeing driegangenmenu: de Pyreneeën als ontbijt, de Spaanse kust als lunch en voor het diner de Portugese wijnstreek Minho. Ogen open houden is de boodschap, dus toch maar niet overdrijven met die slaapverwekkende  reispillen…!

Het was Hannelore Mees die ons het verhaal over plannen die kunnen veranderen vertelde. Nog meer praktische tips en ideeën lees je onder de foto's. Zelf ook reisverhalen? Mail ze ons!

 

Zelf met Plan A, B, C of D richting Portugal?


  • Op de TGV naar Hendaye en de ICT naar Portugal kunnen fietsen worden meegenomen in een fietstas of -doos. Een dergelijke tas/doos kan je kopen, maar je kan ook eens polsen naar een gebruikte doos in een fietsenwinkel. Zeer uitgebreide info over reizen met de trein naar Portugal vind je op de site van the man in Seat 61 op deze pagina
  • Een fiets meenemen op de Flixbus kan slechts op een aantal routes. Jammer genoeg staat dit niet duidelijk aangegeven op de website. Als je merkt dat op alle data de fietsplaatsen al als “bezet” aangegeven staat, betekent dit waarschijnlijk dat de bus geen fietsendrager heeft. Een vermoedelijke vuistregel: routes naar het westen (bv. Frankrijk, Spanje) hebben geen fietsendragers en naar het oosten (bv. Duitsland, Tsjechië) wel.
  • Hannelore informeerde bij fietsvervoer Soetens voor reizen naar Santiago de Compostela.
  • In Portugal huurde Hannelore fietsen via Cycling Rentals. Je begin- en eindpunt kunnen verschillende locaties in heel Portugal en Spanje zijn.