01 June 2019

Rond de wereld zonder vliegen: deel IV – Bestemming

door Zomer Zonder Vliegen (Gast)
Inspiratie
01 June 2019

Rond de wereld zonder vliegen: deel IV – Bestemming

door Zomer Zonder Vliegen (Gast)

Reizen zonder te vliegen doet je door minder bezochte of zelfs minder interessante plekken trekken. Industrieterreinen of plattelandsdorpjes zijn geen topbestemmingen, maar je begrijpt wel meer van je bestemming als je niet enkel de gepolijste toeristentrekpleisters maar ook de achterkanten bezoekt. Wij waren dan ook even verwonderd over de grijze cementfabriek van Sétubal als over de beroemde Luis I brug in Porto. Met de fiets of de zeilboot heb je bovendien de vrijheid om overal te stoppen. Gooi je fiets tegen een muur of je anker uit en je bent op je bestemming. Een restaurantje in Portugal had niet eens een uithangbord, maar de geuren verleidden ons tot een fietspauze. De kokkin was slechtgezind tegen de klant die ons binnenliet. “Weet je wat deze buitenlanders willen?” vroeg ze, “Ik spreek geen Engels.” De dagmenu ‘prato del dia’ was makkelijk besteld en al snel lachte ze om onze fietsappetijt.

Wij gaan niet op reis om onze bucketlist af te vinken, maar om stil te staan. Het contact met het andere doet ons nadenken ons eigen ritme en verwachtingen. Hebben we al die spullen wel nodig als we nu reeds 6 maanden makkelijk uit een grote rugzak en fietstassen leven? Soms zijn ook letterlijke pauzes nodig tijdens het reizen. Toen we door Portugal fietsten was de druk af van het pelgrimsbestaan en gunden we ons vanzelf meer rustdagen.

Als je jezelf trakteert op een jaar reizen, trakteer jezelf ineens op traagheid. En trakteer je de planeet op een geëngageerde reiziger die tijd maakt voor de andere plekken. Alles hangt af van je eigen innerlijke onrust. Als we met andere zeilers en fietsers spreken, kan het allemaal nog veel trager.

Je kan de reis rond de wereld zonder  vliegtuig van Esther en Vincent volgen op hun blog of via facebook en instagram. Deel I, II en III van het verhaal lees je hierhier en hier!