27 April 2020

Staycation aan het privézwembad: nieuwe waanzin of nieuwe normaal?

door Toby (Zomer Zonder Vliegen)
Opinie
27 April 2020

Staycation aan het privézwembad: nieuwe waanzin of nieuwe normaal?

door Toby (Zomer Zonder Vliegen)

Als we deze zomer dan toch in ons kot moeten blijven en niet aan een zuiders strand kunnen gaan liggen, dan kunnen we het maar beter thuis zo aangenaam mogelijk maken, lijken veel mensen te denken. En de markt, die staat maar wat graag klaar om hen hierbij te helpen. 

De verkoop van zwembaden gaat door de coronacrisis door het dak. De vraag zou volgens het ene nieuwsbericht verzesvoudigd  zijn, VRTnieuws laat een zwembadbouwer aan het woord die 20 keer meer vragen krijgt dan normaal, De Tijd spreekt van een verdubbeling.  

Eindelijk een positief verhaal in deze tijden vol economische horrorberichten? Het is maar hoe je het bekijkt, werkelijk niets is wat het lijkt. De laatste honderd jaar was het aan het begin van de zomer nog nooit zo droog als dit jaar.  De kans op waterschaarste is nu al onaanvaardbaar groot. Gaan we in juni nog snel onze glanzende, nagelnieuwe zwembaden vullen om dan in juli vast te stellen dan het water op is? De droge zomers en de watergebruiksbeperkingen van de afgelopen drie jaar lijken al lang vergeten. En waar kunnen mensen naartoe die zich geen eigen achtertuin kunnen veroorloven, laat staan een zwembad dat al snel 50.000 euro kost?

Het is zo verwarrend allemaal en het toont aan hoe hopeloos verweven alles met elkaar is, en hoe hardnekkig en allesomvattend de tekortkomingen van ons huidige systeem  lijken te zijn. Voor alles is een oplossing, want alles is te koop  - als je er maar voor betaalt. Een sociaal en klimaatrechtvaardige toekomst lijkt soms verder weg dan ooit. Ook de huidige corona-exitstrategie laat weinig aan de verbeelding over hoe ons burgerschap wordt ingevuld: we zijn in de eerste plaats consumenten in een door en door vermarkte wereld. 

Geen weldenkend mens meer die niet gelooft dat klimaatverandering een feit is. De komende decennia evolueren we in Vlaanderen naar een Toscaans klimaat, en dat wordt veel minder idyllisch dan het klinkt. Kunnen we bij wijze van voorafname op de klimaatadaptatie collectief echt niets beter bedenken dan tijdens onze staycation massaal aan ons eigen private zwembad te gaan liggen?

Er bestaat een goedkoop, niet-vermarkt collectief alternatief voor een privaat zwembad in de achtertuin, het heet 'kanaal', 'rivier', 'vijver' of 'zee' (foto: Natuurpunt).