19 January 2019

Verander de wereld, begin bij jezelf!

door Zomer Zonder Vliegen
Inspiratie
19 January 2019

Verander de wereld, begin bij jezelf!

door Zomer Zonder Vliegen

Ooh, Vienna…. Op facebook zagen we een foto passeren van Cédric Verstraete, Zomer Zonder Vliegen-supporter van het eerste uur. Cédric was op weg naar Oostenrijk – de ICE-trein van 12u21 naar Wien Hauptbahnhof kwam aan in het station van Frankfurt.

Cédric: ‘What do we want? Climate justiceWhen do we want it? Now! Ik scandeerde het samen met tienduizenden anderen tijdens de grote klimaatmars in Brussel afgelopen december. Het voelt goed om de daad bij het woord te voegen, met dank aan Zomer Zonder Vliegen voor het duwtje in de rug! Ik blijf het een prachtige campagne vinden – een inspiratiebron, een verleider tot anders, duurzamer en leuker reizen binnen Europa.

Het was voor het werk dat ik naar Wenen ging. Voor mij was het een evidentie dat ik met de trein zou reizen. Personeelszaken keek me echter enigszins verwonderd aan. Zo’n vraag hadden ze nog nooit gehad. Toch kon ik hen gelukkig snel overtuigen. Goed tien uur reizen vanuit Brussel was het, één keer overstappen in Frankfurt. De treinen van de Deutsche Bahn dienden voor een dagje als comfortabele kantoorruimte – een goede stoel, overal wifi, resto aan boord, én stopcontacten, wat wil een mens nog meer? Voor de terugrit nam ik een nachttrein – de nightjet, alleen de naam al deed verlangen naar een dikke streep ouderwets reisavontuur.

En mijn werkgever? Die is een kader aan het uitwerken om werknemers verder aan te moedigen om ook voor iets verdere internationale opdrachten binnen Europa de trein te nemen in plaats van het vliegtuig. Klimaatrechtvaardigheid? Het wordt nog menens!’

 

Business or pleasure… zelf voor het werk naar het buitenland zonder vliegtuig?


  • Onbekend maakt onbemind – het vliegtuig is zó vanzelfsprekend geworden dat alternatieven zelfs niet meer overwogen worden. Cédric: ‘mijn werkgever had wel snel oor naar mijn vraag om per trein te reizen. Ik deed een korte babbel over de duurzaamheid van de trein. Met het vliegtuig heen en terug zou ik 3 à 400 kilogram CO2e uitstoten – met de trein tien keer minder. De milieurekening is snel gemaakt, en ik overtuigde de personeelsadministratie dat het ook wat betreft het financiële plaatje allemaal best kan meevallen met de trein.’
  • Kortom: Cédric’s experiment was meer dan geslaagd, het smeekt om navolging, gewoon doen!