28 December 2018

Zoek de fout

door Zomer Zonder Vliegen
Opinie
28 December 2018

Zoek de fout

door Zomer Zonder Vliegen

Een interview met Joke Schauvliege in de Knack van deze week, we lazen onder andere dit hier:

Zijn het versprekingen of typefouten, of allebei? Of is het gewoon humor?

Ten eerste: de klimaattop in Kopenhagen (COP15) was in 2009. Ondertussen zijn we 2018 en is COP24 in Polen net achter de rug. Heeft Joke na 2009 de COP’s aan haar voorbij laten gaan? Voor zover we weten vond ze het alvast niet nodig om naar Katowice te gaan. Dat liet ze aan haar collega Marghem over, die ging er heen met een privéjet, I kid you not.

Ten tweede: Beste Joke, er anderhalve dag over doen om met de trein in Kopenhagen te geraken, faut-le-faire! Het kostte ons 30 seconden surftijd op de site van Deutsche Bahn: de kortste reistijd met de trein van Brussel en Kopenhagen is 12 uur en één minuut – drie keer korter dan de tijd die Joke nodig had. Tussen haakjes: in Katowice sta je op nog geen 16u met de trein vanuit Brussel.

Ten derde: de reistijd naar Kopenhagen zou per vlieger slechts twee uur bedragen. We hebben het nagekeken. De effectieve vluchtduur vanuit Zaventem bedraagt inderdaad maar 90 minuten, maar wat met het voor- en natraject en de lange wachttijden op de luchthaven? Een totale reistijd van een uur of vijf lijkt ons realistischer – en al helemaal als je zoals Joke in Evergem moet vertrekken.

Moraal van het verhaal: hoe kunnen we nu van de gewone consument verlangen dat hij kiest voor alternatieven, als zelfs ministers blijk geven van een totaal gebrek aan geloof in diezelfde alternatieven? Schauvliege geeft er – bewust of onbewust – foutieve informatie over en wat Marghem heeft gepresteerd is gewoon te lelijk voor woorden. Terzijde: Schauvliege toont in hetzelfde Knack-interview niet alleen niet de minste blijk van ambitie wanneer het over het beteugelen van de luchtvaart gaat, maar evengoed inzake thema’s zoals de betonstop of de landbouw.

Dus, beste Joke, we hopen dat je in 2019 eens een kijkje neemt op www.zomerzondervliegen.be. Op onze blog en in onze reisgids vind je massa’s inspiratie, ideeën en tips over alternatieven voor je vliegtuigreis. Geloof ons, anderhalve dag uittrekken om in Kopenhagen te geraken, dat hoeft echt niet. Of juist wel, het is maar hoe je het bekijkt… We kunnen het niet genoeg herhalen: de weg is evengoed de bestemming, dus waarom niet eens een tussenstop houden in Hamburg – de tweede stad van Duitsland, zeker de historische Speicherstad is meer dan de moeite waard – of ergens in het weinig bekende Seeland in Denemarken? Er ligt een hele wereld te wachten tussen hier en Kopenhagen!

Goede reis / Gute Reise / Hav en god tur !

(foto: Mons Klint, de hoogste krijtrots van Denemarken, in Seeland!)