Dit is de plek waar wij alle tips en ideeën verzamelen voor jouw zomer zonder vliegen. We wijzen je de weg naar websites met interessante en inspirerende verhalen en je vindt hier handige en nuttige links voor het plannen van jouw reis. Alles approved - gelezen en goedgekeurd en vaak ook uitgeprobeerd door Zomer Zonder Vliegen.

TREIN

www.ouigo.com

Het publieke geheim van de Franse Spoorwegen: low cost treinen naar het Zuiden van Frankrijk! Als je genoeg op voorhand boekt, kan je voor tien euro van Tourcoing (vlak over de grens bij Kortrijk) naar Marseille. Daar kan zelfs Ryanair niet tegenop!

www.treinreiswinkel.nl

Buitenlandse treintickets aankopen kan vaak ingewikkeld zijn. De Nederlandse treinreiswinkel presenteert zichzelf als dé specialist en de meest voordelige aanbieder van treintickets, treinrondreizen en treinvakanties. Kijk en vergelijk!

www.urlaubs-express.de

Ook Autoslaaptreinen bestaan nog, maar ze worden schaars en ze vertrekken al lang niet meer (sinds 2003) uit België. In Duitsland is er wel nog een private maatschappij met onder andere een lijn van Dusseldorf naar Verona. Voor een nichemarkt?

www.interrail.eu

Met een Interrail Pass kan je onbeperkt sporen doorheen 30 Europese landen gedurende een aantal dagen binnen een bepaalde periode - verschillende formules mogelijk. En dat is niet alleen weggelegd voor jongeren onder de 26 jaar, zoals vaak wordt gedacht!

www.eurail.com

Nachttreinen… ze bestaan nog! Hier vind je de meest actuele lijst. Tussen haakjes: Eurail is eigenlijk identiek aan Interrail, het enige verschil is dat niet-EU-inwoners Europa kunnen rondreizen met een Eurailpass in plaats van met een Interrailpass.

blog.eurail.com

Check zeker ook de blog van Interrail/Eurail, vol met tips en inspiratie voor je ontdekking van Europa per trein!

www.izy.com

De low cost dienst van Thalys om goedkoop van Brussel naar Parijs te sporen.

www.grenstreinbus.be

Zeer handige site voor de avontuurlijke trein- en busreiziger met een overzicht van alle grensoverschrijdende intercity- en lokale treinen en lijnbussen vanuit België naar onze buurlanden. Handig voor een dagje of weekend uit!

www.trainline.eu

Het internationale broertje van de Treinreiswinkel - een Frans bedrijf waar je online treintickets kunt kopen voor 24 landen, en de website heeft ook een Nederlandse versie.

www.seat61.com

De man in seat 61 is een Engelsman die niet alleen Europa, maar zowat de gehele wereld is overgereisd per trein en daar een zeer uitgebreide site heeft over opgezet. Wat ons betreft de meest complete site in zijn soort - en verrassend up-to-date!

www.back-on-track.eu

Een internationale drukkingsgroep die lobbywerk doet voor de herwaardering van het internationale treinverkeer... die hebben onze steun!

WANDELEN

www.groteroutepaden.be

De vrijwilligersorganisatie Grote Routepaden staat in voor het ontwerp, de bewegwijzering, de beschrijving en de promotie van de langeafstandswandel- en fietspaden in Vlaanderen en ver daarbuiten (de GR’s en de LF’s).

www.hikingadvisor.be

Op de site van Hiking Advisor vind je massa’s verslagen en blogs van één- of meerdaagse wandeltochten in de hele wereld - maar gelukkig ook veel in eigen land en onze buurlanden. Hiking Advisor organiseert ook zelf wandeltochten.

www.trekkings.be

Zeer uitgebreide maar toch erg overzichtelijke site over lange afstandswandelen en wandelpaden in België maar ook wat verder, met massa’s reisverslagen die genoeg inspiratie geven voor een heel leven wandelen zonder vliegtuig.

www.wandelverhaal.be

De vlag dekt de lading, een no-nonsense website met… wandelverhalen, in Vlaanderen en omgeving. We zijn pro traag leven en reizen, maar tijd blijft een kostbaar goed: bovenaan elk artikel wordt de leestijd vermeld!

www.groenehalte.be

Dagwandelingen, van station naar station of halte naar halte, dus met verschillend begin- en eindpunt: deze site beschrijft wandelingen in Vlaanderen en Wallonië. Vergelijkbaar met de stationsstappergidsen die je misschien ook kent!

www.wandelknooppunt.be

Er bestaat zowel een knooppuntennetwerk voor wandelaars als één voor fietsers. Met de routeplanner en app van Wandelknooppunt stippel je een route uit in meer dan 30 wandelgebieden in Vlaanderen!

www.tragewegen.be

De koepelvereniging Trage Wegen vzw groepeert verenigingen, actiegroepen en zelfs regionale landschappen die allen dezelfde bekommernis delen: ze ijveren voor de herwaardering van buurtwegen, veldwegen, kerkwegels en jaagpaden in Vlaanderen.

AUTO

www.blablacar.be

Omdat auto’s vol moeten zitten! Instappen maar, carpool in goed gezelschap naar je vakantiebestemming. Als automobilist bespaar je reiskosten en anderen kunnen voordelig reizen.Blablacar is beschikbaar in bijna ieder land in Europa.

www.taxistop.be

Getest en goedgekeurd door Zomer Zonder Vliegen: het kleinere Vlaamse broertje van Blablacar, het aanbod aan ritten is misschien kleiner, maar toch is er nog steeds een grote kans dat je mits de nodige flexibiliteit de rit vindt die je zoekt.

10 geboden van ecodriving

Het verbruik en de uitstoot bij het rijden zijn erg afhankelijk van je rijstijl. Een eco-rijstijl kan je verbruik tot 35 % doen dalen. Netwerk Bewust Verbruiken geeft je de tien geboden van ecodriving, om je brandstof te verminderen én de veiligheid te verhogen.

Spelletjes voor in de auto

Om een lange autorit ook voor de kinderen aangenaam te maken: spelletjes, spelletjes, spelletjes!

Je vindt ze hier: https://wijzeroverdebasisschool.nl/spelletjes-voor-in-de-auto

FIETS

www.fietsnet.be

Er bestaat zowel een knooppuntennetwerk voor wandelaars als één voor fietsers.. Met de online routeplanner van fietsnet stippel je in een oogwenk een route door heel Vlaanderen, Nederland en stukken van Wallonië.

www.randovelo.org

De bewegwijzerde langeafstandsfietsroutes in Wallonië, vergelijkbaar met de LF-routes in Vlaanderen.

www.ravel.wallonie.be

Het Waalse fietsnetwerk - vergelijkbaar met het Vlaamse Fiets-o-strade-netwerk, over hoofdzakelijk voormalige spoorwegen. Eerlijk gezegd begrijpen wij ook niet waarom dit netwerk niet wordt samengevoegd met het randovelo-netwerk (link: zie hiernaast).

Vlaanderen fietsroute

Een fietsvakantie in eigen land maar geen zin om veel voor te bereiden? Wij hebben de oplossing: de Vlaanderen Fietsroute! een volledig bewegwijzerd route die je meeneemt op een unieke fietsronde door Vlaanderen.

www.eurovelo.com

Verken Europa met de velo! EuroVelo is een netwerk van 15 grotendeels bewegwijzerde en beschreven langeafstandsfietsroutes door het hele Europese continent - een aantal routes zijn nog in ontwikkeling.

www.europafietsers.nl

Puik werk van de Nederlanders! Een zeer overzichtelijke en complete website boordevol informatie over beschreven en/of bewegwijzerde fietsroutes in Europa, inclusief webshop met alle fietsgidsen en kaarten die je nodig hebt.

www.warmshowers.org

Dé meest fantastische site op het www, dixit één van de Zomer Zonder Vliegen-crewmembers. Verblijf tijdens je fietsreis bij andere fietsers en ontvang op jouw fietsers van over de hele wereld.

Fietscampings in België

Handige google maps met campings in eigen land die leuk zijn voor fietsers zijn. Campings met een sterretje worden aanbevolen door andere fietskampeerders.

Fietsbussen

Nederlandse aanbieder van fietsreizen én fietsbussen - met de fiets naar je fietsvakantiebestemming in Frankrijk, Oostenrijk, Spanje of Italië. De prijs loopt min of meer gelijk aan wat je zou betalen voor de trein.

BUS

Flixbus

Op korte tijd groeiden ze uit tot de grootste aanbieder van busvervoer tot in alle uithoeken van Europa en maakten ze reizen met de bus terug hip.

Ouibus

Het dochterbedrijf van de Franse Spoorwegen is één van de weinige overblijvende echte concurrenten van Flixbus - maar zeker het checken waard.

www.busfan.be

Busfan is de informatiecampagne van de sector van bus en autocar, uitgebouwd als een portaal waarop het aanbod van de Belgische busondernemingen gebundeld wordt - zowel wat betreft individuele reizen als busverhuur.

FERRY

Last minute ferries

Goedkoop met de boot naar Engeland? Via de site van Taxistop kan je last minutes scoren voor overtochten van Calais naar Dover en van Zeebrugge naar Kingston-upon-Hull aan de Engelse Oostkust.

http://www.findacrew.net

(Zeil)booteigenaars zoeken er bemanningsleden en omgekeerd. Is er iemand die hier ervaring mee heeft? Is dit het ei van Columbus om zelfs in Amerika te geraken zonder vliegtuig? Laat het ons weten!

VARIA

www.flaeming-skate.de

Voor wie eens iets anders wil dan wandelen of fietsen… Europa’s grootste inline skate gebied ten zuiden van Berlijn, met meer dan 200 km aan speciaal aangelegde pistes.

www.altaviatravelbooks.be

Gentenaar Dirk Van den Berghe heeft nog nooit in een vliegtuig gezeten en is nog nooit buiten Europa geweest. Opmerkelijk detail: hij is sinds meer dan 5 jaar de eigenaar van een grote reisboekhandel in Antwerpen met bijzondere aandacht voor slow travelling - zonder vliegtuig dus! Een interview door LowTechMagazine met buitenbeentje Van Den Berghe, waarin hij zijn visie uiteenzet Van den Berghe vind je hier, het lezen waard!

www.wegwijzer.be

Een onafhankelijk kenniscentrum voor de doe-het-zelf-reiziger, zo omschrijft Wegwijzer vzw zichzelf. Op de site vind je eindeloos veel tips, reisverslagen, zoekertjes voor reisgenoten, enzovoort. In de reisverslagen kan je oa. zoeken op transportmiddel, al leert een korte test dat het dan vaak gaat om binnenlandse treinreizen-na-een-vliegtuigreis.

www.slowtraveleurope.eu

De slogans voorbij: kleine maar heel fijne website - verzorgd maar zonder toeters en bellen - over de kunst van het traag reizen. De website is wel al enkele jaren niet meer ge-updated, maar is wat ons betreft actueler dan ooit - traag reizen is tijdloos.

www.vakantievoetafdruk.nl

Een variant op de berekening van CO2-uitstoot van je reis, waarover we het elders op onze site hebben: bereken je ecologische voetafdruk die je achterlaat door je vakantie.